Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
24 mei 2024

Campus
& Cultuur

Ondernemingsraad dreigt college van bestuur met rechter

De ondernemingsraad dreigt met een rechtszaak als het college van bestuur geen inzage geeft in de arbeidsovereenkomsten van de vorig jaar afgetreden collegeleden Smit en Bouter. Dat staat in een vertrouwelijke brief aan het college van de advocaat van de OR.

De voormalige VU-bestuurders raakten eerder dit jaar in opspraak vanwege hun royale ontslagvergoedingen. Smit kreeg bij zijn vertrek een jaarsalaris van tweeënhalve ton mee, plus een half jaar salaris vanwege zijn opzegtermijn. Bouter, die nu hoogleraar Integriteit is, blijkt zijn salaris als rector nog tot september 2014 doorbetaald te krijgen, wat ook op tweeënhalve ton neerkomt.

Advocaat ingeschakeld

De ondernemingsraad heeft het college van bestuur eerder verzocht om inzage in de arbeidsovereenkomsten, en in die van de externe managers die door de VU zijn ingehuurd tegen royale vergoedingen. Ze vermoedt dat met de regelingen de normering van de Wet Normering Topinkomens (WNT) is overschreden.

Het college weigert die inzage echter, om de privacy van de betrokkenen te beschermen. De ondernemingsraad heeft daarom een advocaat ingeschakeld. Die geeft het college tot 9 september de tijd om de gevraagde informatie te verstrekken. Anders wordt een gerechtelijke procedure gestart.

 

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.