Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
13 juli 2024

Campus
& Cultuur

Onbekende tekent beroep aan tegen besluit over Karima Kourtit

Er is bezwaar ingediend tegen de conclusies van de commissie Drenth 2, die de anonieme klacht tegen een aantal artikelen van Karima Kourtit onderzocht. De VU heeft intussen, afgelopen zomer, het indienen van anonieme klachten onmogelijk gemaakt. Wie het bezwaar heeft ingediend, wil de VU niet zeggen.

Dat meldt journalist Frank van Kolfschooten op zijn blog.

Wetenschappelijke missers

Econome Karima Kourtit promoveerde deze zomer op haar proefschrift over diversiteit en economie, na een lang jaar vol anoniem geuite beschuldigingen van wetenschappelijke missers en plagiaat, waar vervolgens ook haar promotor Peter Nijkamp het mikpunt van werd.

Kourtit herzag haar proefschrift na aanbevelingen van een commissie die het tegen het licht hield, de commissie Drenth. Ze kreeg ook een andere promotor, hoogleraar economie Henk Scholten.

Contactgegevens van de klager

Dezelfde anonieme klager diende daarna een klacht in tegen artikelen van Kourtit die niet in haar proefschrift waren opgenomen. Hij zegt, tegen de regels in, niet op de hoogte te zijn gesteld van de conclusie van de commissie daarover.

De VU heeft intussen een nieuw reglement opgesteld ten aanzien van klachten over het werk van wetenschappers. Eén van de vereisten voor een klacht, om in behandeling genomen te worden, is dat die ‘is voorzien van dagtekening en vermelding van naam, functie en contactgegevens van de klager.’

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.