Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
18 juli 2024

Campus
& Cultuur

Onafhankelijk onderzoek naar intimidatie na onthullingen Ad Valvas

Decaan Maurits van Tulder van de faculteit Gedrags- en Bewegingswetenschappen laat een onafhankelijk onderzoek instellen naar aanleiding van een publicatie van Ad Valvas, eerder vandaag.

In het artikel klagen medewerkers en voormalige medewerkers van de afdeling Experimentele en toegepaste psychologie over het verziekte klimaat dat daar zou heersen. Een hoogleraar zou zijn medewerkers intimideren en schofferen. Ook klagen medewerkers over fouten bij hun contracten en het afpakken van hun ideeën.

“Ik ben geschrokken van de ervaringen die Ad Valvas met mij heeft gedeeld, mede doordat een deel van deze signalen mij niet eerder heeft bereikt”, aldus Van Tulder in een bericht. “Het heeft mijn hoogste prioriteit om een prettige en veilige werkomgeving te creëren waar mensen hun werk optimaal, samen met anderen kunnen doen. Op basis van de uitkomsten van het onderzoek zullen we de maatregelen nemen die nodig zijn.”

Vertrouwenspersoon

De VU wijst haar medewerkers naar aanleiding van het Ad Valvas-verhaal op de te nemen stappen als zijzelf ongewenst gedrag ervaren. Praten met de betrokkene zelf, met een leidinggevende en anders met de bedrijfsarts, P&O-adviseur of een vertrouwenspersoon.

Maar uit het Ad Valvas-verhaal blijkt dat zelfs als ze de mogelijkheid hebben anoniem hun verhaal te doen, veel medewerkers dat nog niet durven te doen. Toen de leiding van cognitieve psychologie er lucht van kreeg dat Ad Valvas met medewerkers had gepraat, maakte die een rondgang langs medewerkers en voormalige medewerkers om te weten te komen wie er hadden gepraat.

Lees ook:

> Open brief: trek alle non-disclosure agreements in

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.