Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
26 mei 2024

Campus
& Cultuur

Nog geen mondkapjesplicht aan de universiteit

Studenten en medewerkers hoeven nog geen mondkapje te dragen aan de universiteit, staat op de website van de universiteitenvereniging VSNU. Maar dat is niet in beton gegoten. 

De mondkapjes blijven de gemoederen bezighouden. Gisteravond ging burgemeester Halsema van Amsterdam verder dan premier Rutte en minister De Jonge. Ze adviseert iedereen om in publieke binnenruimtes een mondkapje te dragen. 

Publiek 

Maar universiteiten zijn geen publieke binnenruimtes. Dus mogen studenten en medewerkers hun mondkapjes voorlopig in hun tas laten, redeneren ze. 

“Uiteraard wordt hierbij gehoor gegeven aan eventuele aanvullende instructies vanuit de Veiligheidsregio”, schrijven ze in een update van hun beleid. “Het staat iedereen vrij zelf te kiezen of zij een mondkapje willen dragen.” 

Deurbeleid 

Die aanvullende instructies lijken een kwestie van tijd. Samen met enkele andere veiligheidsregio’s gaat Halsema ‘instellingen’, horeca en detailhandel verzoeken om de draagplicht op te nemen in het deurbeleid. 

De universiteiten weten kennelijk nog niet of zij tot de ‘instellingen’ behoren die Halsema bedoelt. Dat zal in de loop van de week dan wel duidelijk worden. 

Uiteraard veranderen er door de nieuwe maatregelen sowieso dingen aan de universiteiten, zoals overal in het land. “Promoties, oraties, afstudeerbijeenkomsten en diploma-uitreikingen kunnen in klein verband georganiseerd worden, met een maximum van 30 personen”, verklaren ze. 

Strikter 

Ook het thuiswerken voor medewerkers wordt weer iets strikter nageleefd. Alleen als het echt niet anders kan, mogen ze komen. “Universiteiten lichten hun eigen medewerkers in over de consequenties van de regels per instelling.” 

Voor studenten blijft er iets meer ruimte. “Zelfstudie op de universiteit valt onder de onderwijsactiviteiten die toegestaan worden.” Vanzelfsprekend gelden dan de basisregels, zoals anderhalve meter afstand houden en thuisblijven als je klachten hebt.

Feestje 

Eerder hadden de universiteiten studenten opgeroepen hun verantwoordelijkheid te nemen, onder het motto ‘liever college dan een feestje’.