Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
22 juni 2024

Campus
& Cultuur

‘Niks mis met hotelovernachtingen VU-rector’

“Leuk voor RTL Nieuws dat het denkt dat ze iets over de declaraties van onze bestuurders ontdekt heeft, alleen was er niks te ontdekken. We melden alles heel transparant in onze jaarrekeningen“, aldus Aukje Schep van de VU. 

RTL Nieuws onthulde gisteren dat universiteitsbestuurders het breed laten hangen en zich laten rondrijden in dikke auto’s met chauffeurs, overnachten in dure hotels en businessclass reizen naar Brazilië.

Verhuizen niet redelijk

Rector Frank van der Duyn Schouten van de VU wordt ook genoemd, onder andere omdat hij 27.000 euro aan hotelovernachtingen heeft gedeclareerd. “Dat is over twee jaar”, aldus Schep. “Toen hij als interim werd aangesteld, voor een vastgestelde periode tot september van dit jaar, was meteen duidelijk dat het niet redelijk was te verwachten dat hij uit zijn woonplaats Ridderkerk naar Amsterdam zou verhuizen, wat trouwens nog verhuiskosten met zich zou meebrengen ook. Daarom was afgesproken dat hij maximaal twee keer per week in een Amsterdams hotel zou overnachten.” 

Maar het werd zo vaak zo laat voor de rector dat het hem werd toegestaan maximaal vier keer per week in een hotel te overnachten. “We hebben als VU gastverblijven voor gastwetenschappers, maar die moet je van tevoren reserveren en het was nooit duidelijk wanneer de rector tot ’s avonds laat in Amsterdam zou zijn”, aldus Schep.

Forse reiskostenvergoeding 

Ook een appartement huren in de stad ligt om die reden volgens Schep niet voor de hand. “Behalve de huurprijs komen daar dan ook nog schoonmaakkosten en dergelijke bij. En let wel, als de rector in een hotel overnacht, declareert hij dus geen reiskosten.” 

De reiskosten van het huidige college van bestuur blijven volgens Schep sowieso erg binnen de perken. “Voorzitter Jaap Winter woont in Amsterdam en komt regelmatig met de fiets.” 

Het derde collegelid, Bernadette Langius, krijgt een forse reiskostenvergoeding waarover de ondernemingsraad onlangs kritische vragen stelde. “Zij heeft afgezien van de gebruikelijke lease-auto”, aldus Schep, “en krijgt het bedrag dat daarvoor is gereserveerd, uitgekeerd om haar eigen vervoer te betalen. Maar daar is dus ook het openbaar vervoer en taxikosten bij inbegrepen.”

Niet-zakelijk diner

RTL Nieuws meldt ook nog dat Van der Duyn Schouten twee keer een ‘niet-zakelijk diner’ heeft gedeclareerd. “Twee keer veertig euro was dat, die zijn inmiddels terugbetaald”, weet Schep. “Het zijn de diners die hij in het hotel gebruikt en die op de rekening van zijn overnachting worden gezet. Inmiddels kan die rekening worden gesplitst, maar toen kon dat niet, dus de rector declareerde die volledige rekening en betaalde de diners aan de VU terug. Dat is twee keer misgegaan.” 

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.