Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
11 september 2024

Campus
& Cultuur

Dit zijn de meest gelezen Ad Valvas-verhalen van 2021

Het was een hell of a year waarin weer van alles is gebeurd, en Ad Valvas was erbij en schreef het op voor het nageslacht. Hier is een overzicht van de tien meest gelezen verhalen van de afgelopen twaalf maanden.

Het is waarschijnlijk niet overdreven te stellen dat ook 2021 voor iedereen weer een interessant jaar was. Met corona en Mars, het nieuwe IT-systeem dat ons allemaal tot aan de rand van de waanzin dreef. Depressieve studenten, angstige docenten, dakloze internationale studenten, brand op Uilenstede, een botte HRM-directeur en toen ging rector Vinod Subranamiam ook nog weg.

En toch! Het was niet makkelijk, maar we hebben lekker gewerkt met z’n allen, toch? Wij in elk geval wel, op de Ad Valvas-redactie. Mooie verhalen gemaakt, nieuws gebracht, als platform gefungeerd voor de VU-gemeenschap. Hieronder volgen de tien verhalen die door u het interessantst werden gevonden. Afgaande op de aantallen clicks, althans.

 

1) Internetvergoeding

Het meest gelezen stuk van het jaar, en het stuk dat ook de meeste consternatie teweegbracht, ging over de 25 euro internetvergoeding voor VU-medewerkers die gedwongen thuis moesten werken. Niet zozeer vanwege die vergoeding – al is er best wat te zeggen over het uitbesteden door de VU van bijvoorbeeld de stookkosten – maar vooral vanwege de denigrerende opmerkingen van HRM-directeur Renée-Andrée Koornstra. Die 25 euro, zei ze tegen Ad Valvas, was voor een degelijke internetaansluiting. “Zo heeft niemand meer een smoesje om niet te kunnen Zoomen.” En de mensen waren boos..! “No respect for the people of the VU”, reageerde iemand. En een andere medewerker: “Ik schrik echt van de diepe denigrerende minachting die spreekt uit dit interview.”

Het blijft bij 25 euro internetvergoeding per maand‘ 

 

2) IT-Apocalyps

Nou liep iedereen al op z’n tandvlees vanwege de corona, gooit de VU er nog even een IT-Apocalyps overheen. De lancering van een nieuwe digitale VU-omgeving pakte zo rampzalig uit dat het ganse raderwerk aan de De Boelelaan krakend tot stilstand dreigde te komen. Deed het niet, want u kent de VU-medewerkers: wenend en knarsetandend zorgen ze er hoe dan ook voor dat het onderzoek doorgaat en de studenten hun colleges krijgen. Het college van bestuur moest wel door het stof, want er wás van alle kanten gewaarschuwd dat het uitrollen van drie nieuwe systemen tegelijk zou zorgen voor… dit.

‘Het is ons eerlijk gezegd wel heel erg tegengevallen’ 

 

3) Paniekstuderen

Het bewijs dat nogal wat VU-studenten lijden aan uitstelgedrag is de hoge notering van dit bijna tien jaar oude stuk van oud-redacteur Floor Bal. Tips en trucs om de schade te beperken door 24 uur voor dat cruciale tentamen, waar je niks voor hebt gedaan, toch nog een beetje beslagen op het ijs te komen. Maar jongons: begin voortaan gewoon op tijd, dat scheelt een hoop stress en verbrijzelde toekomstdromen.

Tentamen leren in één dag

 

4) Paniekschrijven

Nog een artikel voor de procrastinators. De hele tijd feesten en zuipen en als het er echt op aankomt, is Mama Ad Valvas er om het puin van je liederlijke en lege leven op te ruimen. Met superverantwoorde tips als Red Bull drinken en guarana kauwen om wakker te blijven, en de onverwoestbare opsteker “een zes is ook voldoende.” O, en Google, uiteraard. Waar zouden we zijn zonder Google.

Schrijf een paper in één nacht 

 

 

5) Kamerverkiezingen

Ook vandaag de dag is het nog enigszins tricky om op de VU-campus te roepen dat het je niet boeit dat Jezus leeft, maar schijn bedriegt. Het gaat om het christenfundamentalistische splinterpartijtje ‘Jezus Leeft’, dat bij iedere keer, dat er Kamerverkiezingen zijn, een gooi naar een zeteltje doet. In dit stuk legt politicoloog André Krouwel uit waarom hij Jezus Leeft en BIJ1 niet heeft opgenomen in zijn KiesKompas. “BIJ1 zal beter haar best moeten doen om de kiezers buiten Amsterdam aan te spreken”, aldus Krouwel. Nou, daarin is de partij aardig geslaagd.

‘Jezus Leeft’, who cares? 

 

6) Slim studeren

Weer een Tips & Trucs-verhaal. Een opsteker voor wie zich dom voelt na een zoveelste verknalde tentamen. ‘Goed nieuws: om je bul te halen, hoef je niet bijzonder intelligent te zijn’, aldus Tips & Trucs-redacteur Floor Bal. Je moet het allemaal gewoon slimmer aanpakken, door onder andere goed te plannen, hulp te vragen en naar college te gaan.

Je bent niet te dom voor je studie, je moet slimmer studeren 

 

7) Brand!

Begin februari brak er brand uit in een flat in studentenwijk Uilenstede. Er raakte gelukkig niemand gewond, maar de betrokken bewoners klaagden wel over de belabberde communicatie tijdens en na de brand. Er ging geen alarm af en met twee tweets van de brandweer en een mail van huisvester Duwo, de volgende middag, waren bewoners vooral op elkaars hulp aangewezen. Bewoners riepen Duwo op te zorgen voor een centraal alarmsysteem en een goed communicatiesysteem, maar daar zag Duwo het nut niet van in.

Studenten waren op elkaar aangewezen tijdens Uilenstedebrand 

 

8) Sloppy science

Promovenda Tamarinde Haven ontdekte dat er een verband bestaat tussen werksfeer en slordige wetenschap. Uit haar data bleek dat bijna een derde van de gevallen van slordige wetenschap konden worden verklaard met factoren als publicatiedruk, slechte begeleiding en een slecht onderzoeksklimaat. “Jonge wetenschappers hebben rolmodellen nodig”, aldus Haven.

Werksfeer speelt grote rol bij rommelig onderzoek 

 

9) Succesallochtonen

Ook alweer zeven jaar oud, dit interview met Chan Choenni, bijzonder hoogleraar Hindoestaanse migratie aan de VU, inmiddels met emeritaat. Over een succesvolle Nederlandse minderheidsgroep die desondanks toch zo onzichtbaar blijft. “Ze laten zich niet op de kop zitten door autochtonen”, aldus Choenni.

Het onzichtbare succes van de Nederlandse hindoestanen 

 

10) Boegbeeld

Helaas moesten we dit jaar afscheid nemen van de innemende rector Vinod Subramaniam, maar we krijgen er een kei van een rector voor terug! Althans, dat moet nog blijken natuurlijk, maar als wetenschapper heeft Jeroen Geurts zich ruimschoots bewezen, als bestuurder heeft-ie ook een indrukwekkend c.v. en hij is een fijn mens die als lhbti-plusser een boegbeeld van de diversiteit op de campus wil zijn.

Jeroen Geurts: ‘Ik hoop een boegbeeld te kunnen zijn’ 

 

Dit was het voor 2021, wat ons betreft. We hopen u in het nieuwe jaar weer te kunnen vergasten op interessante verhalen en opmerkelijk nieuws en we willen ook graag weer een platform zijn waarop alle studenten en medewerkers elkaar kunnen ontmoeten. Voor nu wensen we u een goede kerst, een fijne jaarwisseling of, als u daar allemaal niet aan doet, een tijd van rust en ontspanning of juist niet, natuurlijk, dat is aan u. Tot volgend jaar! 

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.