Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
28 februari 2024

Campus
& Cultuur

Atrium van het Nieuwe Universiteitsgebouw, met de deuren naar de campus

Nieuwe vertraging NU-gebouw: weer uitstel voor Rialto en Griffioen

De komst van filmtheater Rialto en cultuurcentrum Griffioen naar de campus van de Vrije Universiteit is opnieuw vertraagd. Het uitstel leidt tot een sneeuwbaleffect in de planning, waardoor het onzeker is geworden wanneer er dan wel film en cultuur op de campus gaan komen. De directeuren van beide cultuurcentra luidden de noodklok bij het college van bestuur.

Het is zo’n mooi plan: in de loop van de dag verandert het Nieuwe Universiteitsgebouw (NU-gebouw) geleidelijk van een onderwijs- en onderzoekslocatie in een plek voor kunst, cultuur en uitgaan. De onderwijszalen worden omgetoverd tot ruimtes voor culturele workshops, theatervoorstellingen en films, het Rialto-Griffioen-cultuurcafé op de begane grond biedt kunst, versnaperingen en gezelligheid.

Schuine zalen

Maar door een verlate oplevering van de cultuurzalen is het onzeker geworden of dat plan doorgaat. Afgelopen vrijdag kregen de directeuren van de twee cultuurcentra te horen dat er, zoals zij het begrepen, een technisch probleem was met de luchtverversing in de negen zalen met schuin aflopende tribunes, waarvan er zes overdag gebruikt worden als onderwijszalen en ’s avonds voor film en theater. Het gevolg: de beoogde start van het cultuuraanbod op de campus in september 2020 kan niet doorgaan. En wanneer de zalen wél in gebruik genomen kunnen worden, is nog niet bekend, aldus het bericht.

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

Schuine zaal NU
Schuine collegezaal; deze is niet bestemd voor cultureel gebruik.

NU, de planning
>In november en december 2019 verhuizen de medewerkers van de afdelingen Informatica, Wiskunde, Universitair Centrum voor Gedrag en Bewegen, Instituut voor Milieuvraagstukken en het Athena Instituut naar het NU-gebouw.
>Vanaf februari 2020 zijn er ook colleges in NU, in de zogenaamde vlakke collegezalen, en studenten kunnen er terecht om te studeren.
>In februari 2021 zouden ook de schuine collegezalen in gebruik moeten komen, voor zowel onderwijs als theater en film.

“Dat stelt ons voor een dilemma”, zegt Eme van der Schaaf, directeur van cultuurcentrum Griffioen. “We zijn op dit moment bezig met de programmering van de theaterzalen voor het seizoen 2020-2021 en we kunnen er niet zomaar op gokken dat de zalen in het NU-gebouw tijdens het seizoen klaar zullen zijn. Dat leidt tot de trieste conclusie dat we daar pas in september 2021 kunnen starten.”

En dat heeft nogal wat consequenties. Cultuurpartner Rialto heeft inmiddels andere uitbreidingsplannen rond die tijd en acht het niet realistisch om op twee plekken tegelijk te starten met een dependance. “We waren ervan uitgegaan dat de projecten op de VU en het Zeeburgereiland elkaar in tijd niet zouden raken”, zegt Raymond Walravens, directeur van Rialto. “Het VU-traject loopt al bijna tien jaar, vanaf de eerste gesprekken, en na twee keer eerder een jaar uitstel koersten we nu aan op september 2020 voor de start van het cultuuraanbod op de VU. Maar nu er wederom uitstel is van de oplevering van de film- en cultuurzalen in het NU-gebouw, dreigt het toch in elkaars vaarwater te komen.”

Rialto en de dienst Student- en Onderwijszaken, waar Griffioen onder valt, uitten hun zorgen begin deze week in een brief aan het bestuur van de VU, waarin ze twee scenario’s schetsen. Eén: Rialto start in NU zodra de zalen klaar zijn en de Griffioen haakt in september 2021 aan. Twee: Griffioen start in september 2021 en Rialto komt een jaar later, als het Silo-project echt loopt.

“Beide scenario’s zijn niet ideaal”, aldus Walravens. “Het betekent dat je gefaseerd cultuur brengt in plaats van dat je in één keer start met een compleet aanbod van kunst, cultuur en film.” Bovendien, het idee om samen ook een cultuurcafé aan de De Boelelaan-kant van het gebouw te exploiteren, komt ermee op losse schroeven te staan. Van der Schaaf: “De vooruitzichten daarvoor worden somberder. We zouden openen in september 2020, tegelijk met het cultuuraanbod. Maar dat is er dan nog niet en het is gecompliceerder om te starten met het café als er eerst alleen film is of alleen theater en cursussen van Griffioen.”

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

Klimaatinstallatie NU
Onaffe klimaatinstallatie

“We willen nog steeds”, benadrukt Walravens. “Rialto is niet voor niks in dit mooie project gestapt. We geloven echt dat het een verrijking is voor de VU en het hele gebied. We hebben erop aangedrongen bij FCO dat voor eind oktober alles duidelijk wordt. Ik hoop oprecht dat dat gaat lukken. En anders gaan wij ons eerst richten op ons andere project. Helaas moeten de studenten en medewerkers van de VU en omwonenden hoe dan ook langer wachten op film, theater en cursussen.”

Garanties

“Er is geen probleem met de luchtverversing”, reageren Josja van der Veer, directeur Facilitaire Campus Organisatie, en bouwdirecteur John van Houten stellig. Volgens Van Houten is het uitstel van de oplevering een gevolg van de krapte op de bouwmarkt. “De levering van materialen voor de zalen is vertraagd en mensen als schilders en stukadoors zijn door alle drukte later beschikbaar dan gepland. Daardoor kunnen we de zalen niet op tijd inrichten. Met de klimaatinstallatie is niks mis, die hangt er al. Maar hij is nog niet af, omdat we daarmee willen wachten tot we weten hoe de zalen precies worden ingericht.”

Van der Veer garandeert dat de zalen in februari 2021 in gebruik genomen kunnen worden, halverwege het volgende collegejaar, voor onderwijs én film en cultuur. “We gaan nu in gesprek met Rialto en Griffioen om te kijken of het past in hun planningen.”

Voor Walraven komt de garantie als een verrassing. “Die informatie had ik nog niet. Als dat allemaal lukt, zou dat prachtig zijn. Als in november 2020 de inrichting van de zalen kan starten, zou Rialto in februari over kunnen. Dat moet de komende maanden blijken, want voordat de zalen echt geschikt zijn om als filmzaal te gebruiken, moet er nog een hoop gebeuren.”

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.