Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
26 mei 2024

Campus
& Cultuur

Beeld uit één van de ConceptStore-filmpjes

Nieuwe studentenwerving is grotendeels virtueel

Met een concept-store, een virtuele tour over de campus en online open dagen hoopt de VU nieuwe studenten te werven.

Met deze tweet is gisterenmiddag de nieuwe studentenwervingscampagne van de VU van start gegaan. In korte, vlot gemonteerde filmpjes die via Twitter, SnapChat, Instagram en LinkedIn worden verspreid, demonstreren VU-studenten hun projecten, zoals student Carla, die werkt aan chatbots die empathisch reageren en dus menselijker zijn.

Scholieren worden met deze filmpjes naar de VU Concept-Store gelokt, waar ze een idee kunnen krijgen van wat je zoal aan de VU kunt doen: mensen met een dwarslaesie laten fietsen, CO2-uitstoot verminderen, een viruele mensenrechtenadvocaat, enzovoort.

Winkel vol ideeën

“De Concept Store is een winkel vol ideeën die niks kosten, maar die de maatschappij juist iets opleveren”, aldus Heleen ten Voorde van de dienst Communicatie & Marketing gisteren in een Zoom-meeting, waar de campagne gestart werd. De VU presenteert zich er als een universiteit waar maatschappelijke betrokkenheid, entrepreneurship en duurzaamheid hoog in het vaandel staan. “De nadruk ligt op welke maatschappelijke kwesties je met een opleiding van de VU kunt aanpakken, dus op de waarde van je opleiding en diploma”, aldus hoofd Marketing Erik Schouten. .

Virtuele tour

Scholieren worden via de conceptstore online langs een route geleid die ze helpt zich te oriënteren bij hun studiekeuze, afhankelijk van hun eigen voorkeuren, waarbij ze presentaties krijgen van verschillende opleidingen, een virtuele tour over de campus krijgen, een studiekeuze-account kunnen aanmaken en zich kunnen inschrijven voor de open dag, op 31 en 31 oktober.

Ook de open dag is virtueel. Er wordt ontzettend hard aan gewerkt. Zo moeten er straks 195 video’s online staan waarop docenten en studenten iets over hun opleiding vertellen. Daarvan zijn er nu dertig klaar. Via de chat kunnen scholieren vragen stellen aan docenten en studenten. Ze kunnen zich inschrijven voor online hoorcolleges, een groepsopdracht of om een dagje mee te lopen op de VU.

Kiwi-kroket

Opvallend is dat de de VU een aspirant-student niet snel meer uit het oog verliest als die eenmaal in de concept-store is geweest. Met gerichte advertenties, gebaseerd op haar of zijn voorkeuren, wordt die verleid voor een verdere zoektocht langs de verschillende opleidingen. “Na het aanmaken van een account kan de aspirant-student haar of zijn favoriete studies bewaren, zich makkelijk aanmelden voor voorlichtingsactiviteiten en hij hoeft zijn accountgegevens maar één keer te verstrekken”, aldus Schouten.

De campagne is de follow-up van de Verander Je Wereld-campagne met onder andere de inmiddels iconische kiwi-kroket, maar die kroket en bijvoorbeeld en ook de duif met de zoomlens-kop komen wel her en der langs de studiekeuze-route terug.

De VU benadert scholieren niet alleen via sociale media. Ze biedt scholen ook een lespakket aan om te gebruiken in de Loopbaanoriëntatie en –begeleiding in de klas.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.