Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
22 mei 2024

Campus
& Cultuur

Nieuwe studentenraad geïnstalleerd

Ilyes Machkor is de nieuwe voorzitter van de Universitaire Studentenraad. Hij volgt Poey Lam (links op de foto) op, nu de nieuwe raad is geïnstalleerd. Machkor studeert biomedische wetenschappen en is 21 jaar. Hij is lid van de fractie van de SRVU studentenbond, die bij de verkiezingen vier zetels behaalde. De Vuso kreeg drie zetels en de nieuwe Bètapartij twee. In de praktijk treedt de studentenraad echter als eenheid naar buiten en spelen verschillen tussen de fracties nauwelijks een rol.

Boeteregeling

De nieuwe studentenraad moet gelijk aan de bak. Er komt namelijk op korte termijn een extra vergadering met het college van bestuur over de herziening van de regeling voor het inschrijven voor tentamens en onderwijsblokken. Van de minister mogen universiteiten geen boete vragen voor studenten die zich te laat inschrijven. Daarop besloot het bestuur dat studenten zich dan maar helemaal niet meer mogen inschrijven na de deadlinedatum.

De oude studentenraad is het niet eens met deze regeling. Volgens hen blijft bijvoorbeeld de UvA nog een jaar lang de oude regeling hanteren totdat een goed nieuw systeem is bedacht. Bijvoorbeeld hoe studenten een beroep kunnen doen op een billijkheidsregeling als ze redenen hebben waarom ze zich te laat inschrijven.

Volgens de rector is dat echter niet waar en moet ook iedereen aan de UvA zich tijdig inschrijven. Om de studentenraad te overtuigen beloofde hij officiële documenten bij de UvA op te vragen om ieder misverstand uit de wereld te helpen. Zodra die documenten binnen zijn, moet de nieuwe studentenraad zich opnieuw over de kwestie buigen. Dit betekent dat de oude regeling in ieder geval in september nog van kracht zal zijn. Dus kunnen studenten zich die maand nog te laat aanmelden voor bepaalde vakken tegen betaling van ‘extra administratiekosten’, zoals de boete officieel heet, die varieert tussen de 25 en 50 euro. Volgens de rector kost het te laat inschrijven de universiteit gemiddeld zestig euro per student aan werkelijke kosten.

Borrel

De nieuwe studentenraad zal zich op een constitutieborrel begin oktober presenteren. Voor die tijd gaan ze zich breed oriënteren op wat er zoal op de universiteit gebeurt.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.