Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
21 mei 2024

Campus
& Cultuur

Nieuwe decaan Godgeleerdheid gaat de boel in multiculturele faculteit bij elkaar houden

De faculteit Godgeleerdheid krijgt een nieuwe decaan: theoloog en GroenLinks-senator Ruard Ganzevoort. Hij begint 1 januari.

“Mijn onderzoek was de laatste jaren al secundair, ik begeleid vooral promovendi en als senior wetenschapper ben je vooral bezig onderzoek van anderen te faciliteren”, antwoordt Ganzevoort op de vraag of hij nog wel tijd overhoudt om zich met de wetenschap bezig te houden.

Zijn voorgangers, Martien Brinkman, Bram van de Beek en Wim Janse vonden de faculteit opnieuw uit nadat ze begin jaren 2000 in zwaar weer gekomen was toen de kerkenkoepel PKN de VU niet langer meer beschouwde als hofleverancier van predikanten. Godgeleerdheid haalde tal van religieuze organisaties binnen, tot de moslims en hindoes toe, waardoor het een bonte verzameling van theologische opleidingen werd.

Eenheid in verscheidenheid

Ganzevoort ziet het als zijn taak van die veelheid een eenheid te maken. “De uitdaging is om gezamenlijk te bepalen wat we zijn, waar we heen willen met elkaar”, aldus Ganzevoort. “Aan de ene kant moeten we de diversiteit binnen de faculteit bewaren, tegelijkertijd moeten we academisch excelleren. Dat is niet vanzelfsprekend, daarvoor moet je het gesprek aangaan over hoe je dat realiseert.”

Wat is er zo moeilijk aan? “Met zoveel verschillende groepen wordt er op verschillende manieren naar een kwestie gekeken”, aldus Ganzevoort. “Er is bijvoorbeeld verschil tussen empirische en religieuze kennis.”

Informele zeggenschap

Bovendien moeten theologen relevant zijn voor de verschillende geloofsgemeenschappen die binnen de faculteit vertegenwoordigd zijn en hun academische rol vervullen. “Daarnaast hebben ze ook een brede, maatschappelijke rol”, zegt Ganzevoort.

In het gesprek daarover ziet hij een grote rol weggelegd voor de medezeggenschap. “Niet alleen de formele medezeggenschap, maar ook de informele. Die moet worden versterkt. Ik wil op verschillende momenten het gesprek voeren over wat we gezamenlijk aan het doen zijn. Op bijeenkomsten, maar ook in de wandelgangen en via allerlei andere wegen.”

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.