Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
12 april 2024

Campus
& Cultuur

Nieuw Café Uilenstede

Het is niet gelukt. Ondanks alle protesten en een handtekeningactie zal Café Uilenstede tegen de zomervakantie de deuren sluiten. Wat komt ervoor in de plaats?

“Het wordt een horecaconcept met alles wat het studentenleven zo leuk maakt”, zegt Jasper Stam van projectontwikkelaar Lingotto. Op de nieuwe locatie komt een zaak die van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat open is en tijdens de dag ‘van kleur verschiet’. “’s Ochtends kun je er een bakkie halen, ’s middag bij een broodje afspreken met je werkgroepje en ’s avonds is het meer een restaurant met bar waar ook feesten gehouden kunnen worden.”

Naamloos

De nieuwe locatie gaat verder zonder vaste uitbater Jan Eikelenstam die ergens anders aan het werk gaat. De nieuwe eigenaren hebben wel al horecabedrijven in hun bezit: Dok 48 op IJburg en Gummmbar in Amsterdam-Zuid. De naam van het bedrijf is nog niet bekend.

Het is de bedoeling dat er niet alleen bier gedronken wordt, maar ook dat er bijzondere dingen georganiseerd worden. De locatie wordt in een kas gebouwd. “Het regent vaak in Nederland. Hierdoor hebben we ’s winters een buitenterras. Waar je ook een winterbarbecue kunt organiseren.” Op het plein bij het café komt een tribune waar ’s zomers een mobiele bar kan staan waarbij bijvoorbeeld voetbalwedstrijden gekeken kunnen worden.

Daghap

Om te zorgen dat het een echte huiskamer voor studenten wordt, zijn de aankomende uitbaters nu al met studenten, onder meer Vereniging Bewoners Uilenstede, over de inrichting aan het overleggen. De prijzen moeten op studentikoos niveau komen. “Het is de bedoeling dat je er voor weinig geld een gezonde daghap kunt halen.”

Al met al zullen Uilenstedebewoners geen dag zonder kroeg zitten. Hoewel het nieuwe pand pas eind 2014 opengaat, zal het vanaf de zomer op een andere locatie aan het plein zitten. “Zodra Café Uilenstede dicht gaat, gaat dit open.”

Leefcampus

De oplevering van het centrumgebied moet het sluitstuk worden van de herinrichting van Uilenstede. “Uilenstede wordt de leefcampus van Nederland”, aldus Stam. “Er komt een nieuwe supermarkt, een studiezaal en een medisch centrum waar naast een tandarts en een psycholoog ook ander medisch personeel moet komen.”

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.