Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
24 mei 2024

Campus
& Cultuur

‘Neem medezeggenschap serieus, het is geen hobby’

Maart volgend jaar zijn er verkiezingen voor de ondernemingsraad. Voorzitter Henk Olijhoek maakt zich een beetje zorgen of er komende weken voldoende kandidaten komen.

U denkt dat er te weinig animo is voor de OR?
“Het is elke keer weer spannend. Nu is het vrij rustig aan de VU, er zijn geen grote conflicten. In tijden van reorganisaties zijn mensen meer betrokken bij het bestuur en willen ze meebeslissen. Dat zag je bijvoorbeeld ook bij de opkomst van het promovendi-overleg ProVU. Dat was een groep die er bekaaid af kwam, zich vervolgens organiseerde en flink wat zetels in de ondernemingsraad haalde.”

OR-verkiezingen
De ondernemingsraad telt 21 leden. Dat kunnen er 23 worden als er meer dan 5000 stemgerechtigden zijn. De leden worden voor twee jaar gekozen, meestal via een vakbondslijst. Maar mensen kunnen ook met een eigen kieslijst komen. Traditioneel is de FNV-fractie de grootste: 10 zetels bij de laatste verkiezingen. CNV haalde toen 6 zetels en het promovendi-overleg ProVU 5. De opkomst was 34 procent.

Als er niks te vechten valt is het minder aantrekkelijk om in de OR te gaan?
“Dat zou niet zo moeten zijn. Er staan belangrijke onderwerpen op de agenda, zoals het nieuwe instellingsplan, het werkbelevingsonderzoek, het onderwijskwaliteitsplan en het privacyreglement voor ict-gebruik. Elk jaar beslissen we ook over de begroting. We hebben dus echt iets in de melk te brokkelen.”

VU-voorzitter Mirjam van Praag hoopt op ‘betere kandidaten’ voor de medezeggenschap. Wat vindt u daarvan?
“Dat laat ik voor haar rekening. Ik vind het belangrijk dat de OR representatief is, zowel voor de afspiegeling van faculteiten en diensten als de samenstelling van het personeel. Het is altijd moeilijk kandidaten uit het wetenschappelijk personeel te vinden. Daar speelt de werkdruk een grote rol. Iedereen heeft het druk, druk, druk.”

Wat valt daaraan te doen?
“Universiteitsbreed moet iedereen het belang van medezeggenschap inzien. Nu is het meestal een individuele keuze om je kandidaat te stellen, waarbij mensen van hun leidinggevende ook nog weleens de vraag krijgen of dat wel verstandig is. Want het is al zo druk op de afdeling. Dat kun je ook omdraaien door als dienst en faculteit de vertegenwoordiging medezeggenschap op de agenda te zetten. En neem dat werk serieus, zie het niet als een hobby die iemand erbij doet.”

Krijgen OR-leden genoeg faciliteiten?
“Niet altijd. Soms is het heel druk, zoals nu met de behandeling van de begroting. Dan heb je niet genoeg aan één dag in de week. OR-leden zouden flexibilere werkroosters moeten hebben. Soms krijgen deeltijders een aanstelling van een dag extra als compensatie of mogen promovendi langer over hun proefschrift doen. Dat zijn goede maatregelen. En voor de medezeggenschap op de faculteiten en diensten moet een duidelijke compensatieregel komen. Hoeveel uur mag je eraan besteden? Nu is dat vaak niet officieel vastgelegd.”

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.