Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
23 mei 2024

Campus
& Cultuur

Nederlandse jongeren zijn smartphonekampioen

Appen, instagrammen, twitteren… alle Nederlandse jongeren gebruiken een smartphone. Dat is helemaal niet zo vanzelfsprekend, blijkt uit een vergelijking van Europese landen.

Als je hier in Nederland een jaar of twintig oud bent, heb je zo goed als zeker (99 procent) een smartphone, waarmee je ook online bent. Nederland loopt hierin voorop. In Europa scoort alleen Oostenrijk even hoog.

Zelfs de jongeren in landen als het Verenigd Koninkrijk en Noorwegen (96 procent) komen iets lager uit. Zwitserland en Frankrijk komen ruim onder de negentig procent uit. Italië is de hekkensluiter: slechts 68 procent van de Italiaanse jongeren gebruikt een mobiel om te internetten.

Het is trouwens hard gegaan. Nog maar zes jaar geleden hadden Europese jongeren veel minder vaak een smartphone op zak. In Nederland ging het percentage omhoog van 69 naar 99 procent en in de hele Europese Unie van 38 naar 88 procent.

Hoe ouder de mensen, hoe minder ze online zijn – en hoe minder vaak ze een smartphone bezitten. Hoogopgeleiden gebruiken vaker mobiel internet dan laagopgeleiden, meldt het CBS vandaag: het scheelt 24 procentpunt.

Vorig jaar meldde het CBS overigens dat jongeren van 18 tot 25 jaar online nogal onvoorzichtig zijn. Ze gebruiken vaker dan anderen openbare wifi-netwerken, zelfs om te internetbankieren.

 

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.