Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
19 april 2024

Campus
& Cultuur

Nederlandse houding corona te laconiek

De Nederlandse omgang met het coronavirus is te laconiek, vindt Paul van Lange, hoogleraar sociale psychologie.

“Mensen kunnen niet goed omgaan met kleine kansen”, stelt  Van Lange. Meestal schatten ze het risico te hoog in, maar met corona gebeurt eerder het tegendeel. Als het vliegtuig een half procent of minder kans heeft om neer te storten, stap ik niet in. Met een coronabesmetting heb je als vijftiger misschien een zelfde kans om dood te gaan. Dat is fors. Zeker omdat we met de verspreiding van het virus ook verantwoordelijk zijn voor risicogroepen als ouderen en mensen met verminderde weerstand voor wie de percentages stukken hoger liggen. ” De hoogleraar werkt zelf vandaag thuis. Hij is in Graz (Oostenrijk) geweest en heeft griepachtige verschijnselen. “Het is niet heel erg, maar ik heb toch besloten om niet naar de VU te komen”, vertelt hij.

Het tegengaan van de verspreiding van de ziekte is volgens Van Lange een voorbeeld van prosociaal gedrag, het onderwerp waarin hij zich als wetenschapper heeft gespecialiseerd.

Universiteiten dicht

Sociale contacten beperken doe je vooral voor kwetsbare groepen en zodat het zorgsysteem niet overbelast raakt, stelt hij. Van Lange vindt de Nederlandse houding inzake corona te laconiek: “Oostenrijk sluit vanaf volgende week zijn universiteiten, terwijl het virus daar minder verspreid lijkt dan hier.  Dat zou hier misschien ook moeten. Ik zou het goed vinden als we in heel Nederland het beleid volgen dat nu voor Brabant geldt, sociale contacten beperken, niet naar je werk komen als je verkouden bent en minder urgente bijeenkomsten afgelasten.”

Even later mailt Van Lange het bericht dat ook Harvard en MIT hun studenten hebben opgeroepen om vanaf volgende week niet meer naar college te komen.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.