Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
26 mei 2024

Campus
& Cultuur

Nederland staat achter Maagdenhuisbezetters

Een meerderheid van de Nederlandse bevolking sympathiseert met het protest van docenten en studenten, blijkt uit een peiling van Maurice de Hond. Vooral onder linkse stemmers vinden de acties weerklank.

De Hond onderzocht op verzoek van de Amsterdamse studentenvakbond ASVA hoe Nederlanders denken over de acties in het Maagdenhuis en daarbuiten. Twaalfhonderd respondenten gaven antwoord op een tiental vragen.

Nipte meerderheid

Zeventig procent van de SP-, PvdA- en D66-kiezers heeft sympathie voor de acties, terwijl CDA-stemmers er grote moeite mee hebben: slechts één op de drie christendemocraten koestert warme gevoelens voor het protest.

De actievoerders willen meer inspraak en democratischer bestuur aan de universiteiten. Moeten studenten en docenten het bestuur van de universiteit dan zelf kunnen kiezen? Een nipte meerderheid van 52 procent vindt van wel, terwijl nog altijd 34 procent daar tegen is, meldt De Hond. De rest van Nederland weet het niet.

Volste vertrouwen 

Opvallend genoeg ziet veertig procent van de stemmers op D66 niets in zulke verkiezingen. Dat is toch de partij van de democratisering; de achterban heeft daar klaarblijkelijk minder mee dan de partij-ideologen.

Bestuurders genieten geen beste reputatie onder de respondenten van De Hond. Slechts zes procent van hen heeft nog altijd het volste vertrouwen in bestuurders van universiteiten, hogescholen, ziekenhuizen en andere publiek-private instellingen, terwijl zeventien procent het vertrouwen volledig is kwijtgeraakt.

Gedesillusioneerd 

Alleen CDA-stemmers denken daar heel anders over: negentien procent heeft over het algemeen veel vertrouwen in de bestuurders en slechts drie procent van hen is gedesillusioneerd geraakt.

De ASVA is blij met de peiling, zegt voorzitter Noeri van den Berg. “De uitkomsten laten zien dat de meerderheid van de Nederlanders zich wel degelijk kan vinden in de ideeën van De Nieuwe Universiteit.”

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.