“Studeren in Amerika is echt het beste wat je kan overkomen!” Zo eindigt masterstudent political science Mark Zonnenberg zijn verhaal over studeren in de Verenigde Staten. Hij krijgt een enthousiast applaus van de aanwezige studenten op de bijeenkomst over studeren in Noord-Amerika van het International Office.
Waarom is het zo leuk daar? Zonnenberg somt het op: je ziet het échte Amerika, niet alleen de toeristische hoogtepunten (hij ging zelf om die reden naar Albuquerque: de woestijn van Breaking Bad, zeg maar). Je hele leven speelt zich af op de campus, net als in de film. Het is makkelijk om hoge cijfers te halen als je actief deelneemt aan de colleges. En bovenal: in het weekend huur je een auto en rij je naar de Grand Canyon, Denver of LA. ”In een half jaar heb je meer staten gezien dan de meeste Amerikanen zelf.”
Concurrentie
Maar om er daadwerkelijk te studeren, moet er wel het een en ander gebeuren. Sanne Boomsma van het International Office houdt een praatje over de verschillen met Nederland en ook alle verschillen tussen de universiteiten daar onderling. Een weloverwogen keus is dus onontbeerlijk. En zeker voor de Northeastern University in Boston en het City College in New York is de concurrentie moordend.
Helaas moet de zaal het zonder foto’s doen, want de stroom valt uit als Boomsma net begonnen is. Ze benadrukt dan maar mondeling dat je toch echt uiterlijk 8 januari je aanmelding moet hebben ingestuurd om een felbegeerd plaatsje op een Amerikaanse universiteit te bemachtigen.
Op vakantie
“Ik wil graag naar Amerika”, zegt tweedejaars gezondheidswetenschappen Syra Kroes (19) na afloop. “Ooit ben ik er op vakantie geweest. Niet alleen in de steden, maar ook in kleine dorpjes. Het leven is anders daar, hechter.” Daar wil ze meer van meemaken. Al wordt het misschien ook wel een universiteit middenin een stad, want de vakken die ze er kan doen, moeten wel wat toevoegen aan haar studie.
Het International Office organiseert deze week nog bijeenkomsten over studeren in Indonesië en Zuid-Afrika, Azië en Autralië en Nieuw-Zeeland.