Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
13 juli 2024

Campus
& Cultuur

Naam VU-emeritus blijft opduiken in zaak Demmink

In de rechtszaak tegen de voormalige secretaris-generaal van het ministerie van Veiligheid en Justitie Joris Demmink duikt steeds de naam van een emeritus hoogleraar van de VU op: Ger van R.

Van R. zou de orgiën met minderjarige kinderen, die door Demmink zouden zijn georganiseerd, hebben gefaciliteerd door onder meer zijn Amsterdamse appartement ter beschikking te stellen.

Hand boven het hoofd

Vandaag verklaarde getuige Leendert de Koter, in 1997 als rechercheur van de criminele inlichtingendienst betrokken bij een onderzoek naar onder andere Van R., voor de rechter dat hij het idee had dat Van R. de hand boven het hoofd werd gehouden.

Hij wekte de indruk dat hij wist dat zijn telefoon door de recherche werd afgeluisterd en bij een huiszoeking had hij volgens De Koter de koffie bij wijze van spreken al klaar zijn. De naam van Demmink zou in hetzelfde onderzoek nooit zijn opgedoken.

Doorgespeeld aan Demmink

Gisteren verklaarde een nu veertigjarige getuige dat hij als veertienjarige door Demmink was misbruikt. Hij zou door een pooier zijn gechanteerd en in contact gebracht zijn met Van R., die hem weer zou hebben doorgespeeld aan Demmink.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.