Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
23 december 2024

Campus
& Cultuur

Na een pauze in het Mindfulnest voel ik me lichter

Het Mindfulnest moet gespannen studenten en medewerkers tot rust brengen. Maar doet de geluidsdichte meditatiecabine wat zij belooft? Ik testte het voor je uit.

In een hoek van de universiteitsbieb, op de tweede verdieping van het hoofdgebouw, doemt een donkerblauwe, eivormige cabine op: het Mindfulnest. Ietwat ongemakkelijk loop ik door de met studenten gevulde zaal op de cabine af – het voelt een beetje alsof ik met een wc-rol in m’n hand over de camping loop. De priemende ogen in mijn rug negerend open ik de deur van het Mindfulnest en stap de achthoekige cabine in. Ik probeer de deur op slot te doen, maar die hapert. Na flink wat geklooi geef ik het enigszins gefrustreerd op en ga ik zitten. Zo, stilte.

Het voelt alsof ik met een wc-rol in m’n hand over de camping loop

Nou ja, stilte… de cabine blijkt toch niet zo geluidsdicht als op de website staat. Boven het vrij harde geluid van de ventilatie – die het Mindfulnest fris en zuurstofrijk houdt, aldus de website – hoor ik wat zachte stemmen uit de bibliotheek. Verder straalt het interieur van de cabine rust uit: er schijnt een sfeervol, paars-roze licht, er hangen zachtgrijze geluidsdempende panelen en er is een bankje inclusief meditatiekussen. Het ruikt lekker in de cabine, al kan ik de geur niet helemaal plaatsen. 

Schrik me rot

Na een kleine lichtshow (je kunt met een paneel de kleur en intensiteit aanpassen) is het tijd om de tablet met oefeningen te inspecteren. Die komen in twee smaken, namelijk Guided en Unguided. Ik kies voor Unguided in de hoop wat ontspannende muziek te vinden. Ik heb geluk, want met opties zoals calming music en rainforest is er genoeg te kiezen. Ik ga voor calming music, strijk comfortabel neer op een wat vreemde groene opzetstoel (mét rugleuning, wel zo fijn) en druk op play. De muziek – die voor ontspanning moet zorgen – knalt extreem hard uit de speakers. Ik schrik me rot en probeer verwoed het volume zachter te zetten via de tablet, vrezend dat de hele bibliotheek opschrikt van de harde muziek. Na 10 seconden stress en paniek lukt het me eindelijk om het volume te verlagen. Weinig ontspanning tot zover.

Etherische tonen

Ik probeer het opnieuw en luister 5 minuten naar prachtige ambient, vol etherische tonen waarop je heerlijk weg kunt zweven. Omdat de cabine niet geluidsdicht is, is er af en toe een hoest of nies uit de studiezaal die mij uit mijn paradijselijke wereld haalt. Afijn, de muziek heeft me in ieder geval wat tot rust gebracht, dus ik ben klaar voor een meditatie. Op de tablet navigeer ik naar Guided en klik de categorie Ease Stress aan (die kan ik wel gebruiken na het debacle van 5 minuten geleden). Best handig: de meditaties zijn gesorteerd op tijdsduur. Ik kies voor de meditatie Rust & Kalmte, die een slordige 10 minuten duurt. Voor ik de oefening aanzet, check ik voor de zekerheid of het volume niet op standje ‘abnormaal hard’ staat, en dan is het tijd om te mediteren.

Chillen met Linda

Een vrouwenstem (ik heb haar omgedoopt tot Linda) vertelt me dat je rustiger in je hoofd kunt worden door op je lichaam te focussen. Op de achtergrond klinkt aparte, spacende muziek, die ik maar besluit te negeren. ‘Breng de aandacht naar je voeten, voel dat ze steeds zwaarder worden’, instrueert Linda me. Mocht ik afgeleid raken tijdens de meditatie, zo adviseert ze, dan kan ik het beste mijn aandacht weer terugbrengen naar mijn lichaam. Zo gezegd, zo gedaan.

‘Breng de aandacht naar je voeten, voel dat ze steeds zwaarder worden’

De volgende stap is om mijn rug wervel voor wervel te rechten. Dat voelt goed, want ik merk dat ik toch wat onderuit gezakt zit. Vervolgens vraagt Linda me om spanningen in mijn gezicht te voelen, die te ontspannen en een eventuele frons (die er inderdaad zit) de ruimte te geven om op te lossen. Hetzelfde geldt voor mijn kaken, waar ik veel spanning in voel. Zo zakken we steeds verder naar beneden, en ook bij mijn schouders voel ik de nodige spanning. Het ‘zacht maken’, zoals Linda het noemt, geeft een opluchtend gevoel.

Naar mijn onderbuik

We zijn aanbeland bij de buik en Linda vertelt me om naar mijn onderbuik te ademen vanwege de ontspannende werking. Braaf volg ik haar instructies en adem ik in door mijn neus terwijl mijn buik uitzet, en adem vervolgens langzaam door mijn mond uit. Na een paar herhalingen krijg ik een ontspannen en licht gevoel in mijn hoofd. De 10 minuten vliegen voorbij, want niet lang daarna is de oefening voorbij. Ik voel me lichter en meer geaard dan voor de oefening. Thanks Linda!  

Eindoordeel

Het Mindfulnest is een fijne plek om even tot rust te komen en biedt een unieke ervaring. Toch voelt die ervaring nog niet optimaal. Een noisecancelling-koptelefoon zou bijvoorbeeld handig zijn om ongewenst geluid buiten te houden en de opzetstoel zit wat oncomfortabel. Verder zorgt het niet-werkende slot voor onnodige stress: doordat de deur niet op slot kan, ben je continu bang dat iemand per ongeluk je meditatie verstoort. Los van deze punten is het Mindfulnest zeker een aanwinst op de campus, en kan ik iedereen adviseren om het een keer uit te proberen. Vergeet alleen niet het volume te checken. 

 

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.