Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
22 juli 2024

Campus
& Cultuur

Mot over rookmelders Uilenstede

De gemeente Amstelveen en de Vereniging Bewoners Uilenstede (VBU) liggen overhoop met verhuurder Duwo over rookmelders. De gemeente wil dat elke eenheid een rookmelder krijgt, Duwo zegt dat de brandveiligheid prima is.

Aanleiding van de ruzie is de brand die begin februari uitbrak in een kamer van de rode flat op studentencampus Uilenstede. Vijf bewoners moesten worden behandeld voor het inhaleren van rook, vijftig anderen werden geëvacueerd en op de vierde en vijfde verdieping was veel rook- en waterschade.

Onvoldoende rookmelders

‘Op dit moment beschikken niet alle studentenwooneenheden over een rookmelder’, stelt de gemeente Amstelveen in een persbericht. “Uit mijn gesprek met de studenten begreep ik dat er alleen rookmelders hangen waar dat wettelijk verplicht is. Dat vinden wij onvoldoende, zeker gezien de grootte van de complexen. Het gaat niet om het wettelijk minimum, maar om de maximale zorgplicht”, aldus wethouder handhaving Herbert Raat.

Samen met de bewonersvereniging VBU vraagt de gemeente aan Duwo om voor het begin van het nieuwe collegejaar in alle wooneenheden een rookmelder op te hangen.

Publiciteit zoeken

Duwo is ‘onaangenaam verrast’ door de actie van de gemeente. Volgens de studentenhuisvester voldoen de woningen aan de brandveiligheidseisen van een bestaand woongebouw. Bovendien was er ‘constructief overleg’ met alle betrokken partijen en zoekt de gemeente nu ineens de publiciteit.

De studentenhuisvester is overigens vanwege een wetswijziging – die in juli 2022 in werking treedt – al bezig met plannen om rookmelders in alle woningen te hangen, melden zowel Duwo als ook de gemeente. Die zullen naar verwachting vanaf november dit jaar geplaatst worden.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.