Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
23 mei 2024

Campus
& Cultuur

Mondkapjesplicht nu op de hele campus

De VU ontkomt er niet langer aan: ook aan de De Boelelaan is nu een mondkapjesplicht ingevoerd. Promoties, oraties en diploma-uitreikingen zijn vanaf maandag allemaal weer online. Afscheidsredes worden uitgesteld.

Ondanks de strenge maatregelen die gisteren werden afgekondigd door premier Rutte, verandert er vooralsnog weinig voor de onderwijssector. Het onderwijs op de campus gaat door, met inachtneming van de anderhalvemeterregel maar zonder beperking van maximaal dertig personen in een ruimte.

Liplezen

Maar de VU erkent haar ‘grote verantwoordelijkheid’ in het terugdringen van het aantal besmettingen en daarom is het dragen van een mondkapje niet langer vrijblijvend. Vorige week wilde de VU nog niet aan een verplichting omdat ze volgens het RIVM geen zin zouden hebben en “schijnveiligheid” leverden.

Dat heeft heeft impact op iedereen, ‘maar voor sommige studenten en medewerkers net nog wat meer’, schrijft het college van bestuur. ‘Denk bijvoorbeeld aan je medestudent die doof is of je slechthorende collega. Voor hen brengt deze maatregel meer problemen met zich mee, want liplezen met een mondkapje op gaat niet. Houd daarom rekening met elkaar en blijf elkaar steunen.’

Het mondkapje mag af als studenten in de collegebanken zitten en medewerkers achter hun bureau. Verder doet de VU andermaal de dringende oproep om thuis te werken en te studeren tenzij het niet anders kan.

Wat er gebeurt met faciliteiten op de campus die niet onderwijs-gerelateerd zijn, zoals eetgelegenheden en sportcentra, wordt later besloten.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.