Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
26 mei 2024

Campus
& Cultuur

Minister Blok: ‘Kantoren niet verkwanselen voor studentenhuisvesting’

Minister Blok wil leegstaande overheidsgebouwen niet onder de prijs verkopen, zei hij gisteren in de Tweede Kamer. Ook niet om er studentenwoningen van te maken.

In sommige studentensteden is de woningnood nog altijd hoog en daarom wilden Kamerleden van minister Blok (Wonen) weten wat er moet gebeuren met afgeschreven vastgoed van de overheid. Zouden daar geen studenten in kunnen wonen? Als voorbeeld noemden ze het oude belastingkantoor in Utrecht. Daar is best belangstelling voor, maar het gebouw is nu te duur.

Niet tegen afbraakprijzen

Als de overheid gebouwen wil afstoten, moet ze er wel reële bedragen voor vragen, zei Kamerlid Raymond Knops van het CDA. De markt voor kantoren is slechter dan een paar jaar geleden. “Als men vasthoudt aan oude boekwaarden, dan ontstaat er een probleem.”

Blok suste de kritiek. In Utrecht zijn de onderhandelingen nog niet voorbij, zei hij, dus misschien komen de partijen gewoon tot overeenstemming. Bovendien is het volgens Blok normaal dat er kritiek komt op de vraagprijs van de overheid. Zodra het Rijk een gebouw afstoot, is er altijd wel iemand die het voor een goed doel tegen een lage prijs wil kopen. En dat zou uiteindelijk te duur worden, vindt Blok. “We gaan niet tegen afbraakprijzen verkopen.”

Studentenhuisvesters niet bevoordelen

“Ik denk ook dat je zulke panden voor studenten kunt inzetten. Graag zelfs”, aldus Blok. Maar hij kan studentenhuisvesters niet bevoordelen boven andere marktpartijen. “Dan zou iedereen kunnen zeggen: tegen deze prijs hadden wij het pand ook wel gewild.”

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.