Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
22 juli 2024

Campus
& Cultuur

Minderjarige studenten worden gepakt, vindt studentenbond

Als volgend jaar de basisbeurs wordt afgeschaft, hebben minderjarige studenten dubbel pech: want hun ouders kunnen dan ook geen aanspraak meer maken op kinderbijslag. Oneerlijk, vindt de LSVb, maar het ministerie is het daar niet mee eens.

Ouders van minderjarige kinderen die niet studeren, ontvangen momenteel zo’n 1100 euro per jaar aan kinderbijslag. Zodra die kinderen gaan studeren, stopt de kinderbijslag. Dat blijft zo als straks de basisbeurs wordt afgeschaft.

Toereikende levensstandaard

De Landelijke Studenten Vakbond denkt dat dit in strijd is met het internationale Kinderrechtenverdrag. Dat bepaalt dat de overheid steun en bijstand moet verlenen aan minderjarige kinderen zodat zij een toereikende levensstandaard hebben. Als die steun wegvalt voor minderjarige studenten komen die tussen wal en schip te vallen, denkt de LSVb.

Voorzitter Tom Hoven noemt dit gat in het wetsvoorstel typerend. “Je begint je af te vragen of er überhaupt iemand goed over heeft nagedacht.’ Hij hoopt dat de politieke coalitie die het leenstelsel steunt de kinderrechten serieus neemt.

Aanvullende beurs

Het ministerie van OCW erkent dat minderjarige studenten straks geen basisbeurs én geen kinderbijslag meer krijgen, maar ziet geen strijdigheid met het Kinderrechtenverdrag.

“Op grond van het Verdrag moet de overheid de ouders helpen een toereikende levensstandaard te bieden aan hun kind. Dit doet zij, ook met de invoering van het studievoorschot. Voor kinderen met ouders die zelf niet kunnen voorzien in een toereikende levensstandaard bestaat namelijk de aanvullende beurs.”

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.