Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
24 juni 2024

Campus
& Cultuur

Minder begeleiding studenten na reorganisatie

Nu duidelijk is dat de OR niet naar de rechter gaat om de reorganisatie tegen te gaan, bereidt het domein Studentgerichte Ondersteuning zich voor op de veranderingen. Wat merken studenten daarvan?

Loopbaan en studievaardigheden

Ondersteuning op het gebied van studie en loopbaan zal grotendeels verdwijnen. Vanaf 2015 kunnen studenten geen begeleidende gesprekken bij de loopbaanadviseurs volgen. Ook alle cursussen op het gebied van studievaardigheden door het team opleiders, zoals de cursus scriptie schrijven, presenteren en formuleren en spellen verdwijnen.

De speciale cursussen studie en loopbaan bij faculteiten waarbij studenten begeleid werden bij het kiezen van een minor en master stoppen ook. Studenten kunnen voor vragen over hun loopbaan voortaan bij hun studieadviseur of docenten terecht. De faculteiten Rechten, en Economie en Bedrijfskunde houden wel hun eigen career office. Letteren heeft hier een speciale begeleider voor in dienst.

Studentendecanen

Bij de studentendecanen verdwijnt één volledige werkplaats. De studentendecanen voerden het afgelopen jaar 2000 individuele gesprekken en verwachten niet dat dit minder zal worden. Sterker nog: omdat docenten en tutoren een duidelijker signaleringsrol krijgen, verwachten zij meer aanmeldingen.

De meeste studenten die zich melden hebben zulke specifieke vragen dat die volgens de medewerkers niet met wat informatie op de website opgelost zijn. Het zou dus kunnen dat de wachttijd voor een afspraak oploopt.

Studentenpsychologen

Momenteel heeft de VU drie GZ-psychologen in dienst. Zij hebben een speciale opleiding binnen de geestelijke gezondheidszorg gevolgd. Er wordt in de functie gesneden zodat een aantal GZ-psychologen moeten vertrekken en vervangen worden door basispsychologen.

Nu is er nog elke dag altijd een psycholoog beschikbaar, het is nog onduidelijk of die bezetting blijft. Gemiddeld eens in de maand doet een faculteit beroep op de psychologen bij een acuut probleem: een psychotische of suïcidale student.  Omdat ook de secretaresse moet verdwijnen, zullen de psychologen slechter bereikbaar zijn en minder snel hulp kunnen bieden.

Bovendien zullen studenten vaker doorverwezen worden. Dat is een probleem omdat voor veel studenten de drempel naar de huisarts of GZ ontzettend hoog is. Enkele cursussen die door de psychologen gegeven worden, blijven wel bestaan. Het gaat om onder meer Faalangst en studiestress, mindfulness en de studieversnellingsgroepen.

Beperking

De ondersteuning van studenten met een beperking wordt deels overgenomen door de studentendecanen. Het is nog onbekend wat er overblijft van de begeleiding van studenten met autisme en het studiemaatjesproject. Het is de bedoeling dat docenten vaker studenten met een beperking zullen begeleiden. Welke docenten dat zullen zijn, is nog onbekend. 

Keuzestress

Lees ook het verhaal in Advalvas over wat te doen bij keuzestress.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.