Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
18 april 2024

Campus
& Cultuur

Meer buitenlandse studenten aan de VU – ook vanuit thuis

De instroom van buitenlandse studenten in een Engelstalige bachelor of master groeit dit jaar met maximaal tien procent, schat de Vrije Universiteit. Maar door het coronavirus zijn lang niet alle studenten in Nederland.

Rond de 2200 nieuwe buitenlandse studenten zijn gestart met een opleiding aan de VU dit collegejaar – het precieze aantal wordt na 1 oktober bekendgemaakt. De helft van hen heeft een adres in Nederland, blijkt uit de cijfers van het International Office. “Dat percentage ligt in werkelijkheid hoger”, zegt Paul Steeman van International Office. “Veel studenten zijn al in Nederland, maar moeten hun adres nog doorgeven.”

Eerste keer

Sommige VU-studenten startten met hun studie terwijl ze nog nooit in Nederland zijn geweest. Daniela Fernandes, masterstudent international management, studeert vanuit Portugal. “Het zou mijn eerste keer in Amsterdam zijn, dus het is gek dat ik nu de stad, cultuur en de mensen van mijn studie niet kan leren kennen. Er worden wel ontmoetingen gepland in online groepsgesprekken, maar daar kan ik niet bij zijn.”

Minder aanmeldingen

Marija Nikolić, secretaris van ESN, een vereniging voor buitenlandse studenten, merkt hoe door corona minder studenten zich aanmelden en deelnemen aan evenementen. “We mochten alleen online introductieactiviteiten organiseren dit jaar. Dat was geen succes en er kwam überhaupt maar een handjevol mensen op af, maar van studenten die in het buitenland zitten heb ik niks gehoord”, vertelt Nikolić. De focus voor ESN ligt nu op fysieke bijeenkomsten met gepaste afstand. Voor studenten in het buitenland zijn vooralsnog geen speciale activiteiten gepland.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.