Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
25 juni 2024

Campus
& Cultuur

Meer buitenlandse afstudeerders blijven in Nederland

Met hun diploma op zak vertrekken veel buitenlandse studenten weer uit Nederland. Maar dan nog blijven er duizenden hier. Met name de alumni van Inholland en de TU Eindhoven zien hier kansen.

Het is een dubbele boodschap die internationaliseringsorganisatie Nuffic vandaag verspreidt. Het goede nieuws: er zijn steeds meer buitenlandse afgestudeerden in Nederland en dat is goed voor de economie. Het slechte nieuws: een steeds groter deel van hen vertrekt weer snel.

Meer blijvers

Van alle ‘internationale studenten’ die afstudeerden in studiejaar 2006/’07, woonden er vijf jaar later nog altijd 2.500 in Nederland. Dat aantal stijgt naar zo’n 3.500 van de lichting 2012/’13.

In absolute aantallen blijven er dus meer ‘internationale talenten’ in Nederland, concludeert Nuffic opgetogen. Maar dat is niet het hele verhaal. De blijvers vormen een steeds kleiner deel van alle internationale afgestudeerden.

Veel belasting

Dat heet met een moeilijk woord de stayrate: het percentage internationale afgestudeerden dat na vijf jaar nog in Nederland woont. Deze stayrate is in zes jaar tijd gedaald van 29 procent (lichting 2006) naar 22 procent (lichting 2012).

Een op de vijf internationale afgestudeerden kiest voorgoed voor Nederland, blijkt uit eerder onderzoek. Deze hoogopgeleiden betalen naar verhouding veel belasting en dat levert de schatkist jaarlijks 1,64 miljard euro op.

Nuffic stayrate
Bron: Nuffic (2018), Stayrate van internationale afgestudeerden in Nederland.

Technici blijven

Met name technici blijven na hun studie vaak in Nederland: 41 procent van de academici en 26 procent van de hbo’ers onder hen. De internationale studenten van de TU Eindhoven springen in het oog: meer dan de helft voelt zich hier thuis. De Vrije Universiteit staat op de 6e plaats, net onder de UvA, met 28,3 procent blijvers van in totaal 2.420 buitenlandse afstudeerders.

Ook afgestudeerden in onderwijs, gezondheidszorg en natuur vinden hier vaak een baan, want in die vakgebieden zijn er tekorten. Ook veel afgestudeerden van kunstacademies vervolgen hier hun carrière.

Crisis

Nuffic vermoedt dat de stayrate weer zal stijgen nu de economie aantrekt. Vijf jaar geleden kampte Nederland nog met de naweeën van de economische crisis die in 2008 wereldwijd uitbrak, waardoor het voor de internationale afgestudeerden minder makkelijk was om een baan te vinden. Dat is nu anders.

Nuffic kijkt overigens niet naar buitenlandse studenten, maar naar internationale studenten. Daartoe behoren bijvoorbeeld ook Nederlanders die in het buitenland zijn opgegroeid.

De komst van buitenlandse studenten ligt gevoelig. Critici menen dat universiteiten en hogescholen de kwaliteit van het onderwijs ondergraven door steeds meer Engelstalig onderwijs te bieden. De onderwijsinstellingen stellen dat het onderwijs juist beter wordt van een international classroom.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.