Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
22 juli 2024

Campus
& Cultuur

Masterstudent: “Undateable? Ik?”

Een aantal VU-studenten met een zichtbare beperking is deze zomer voor het BNN-programma The Undateables benaderd met de vraag of ze mee wilden doen. Zo ook masterstudent Erfgoedstudies Christiaan Zandstra, die daar niet van gecharmeerd was.

Facebook

“Hun mailtje was gebaseerd op wat Facebookfoto’s waarop te zien is dat ik van een rolstoel gebruik maak. Nou zie ik het sowieso niet zitten om aan zo’n programma mee te doen. Maar door die naam The Undateables impliceren ze dat ik geen relatie zou kunnen krijgen. Dat vind ik nogal ver gaan.”

Woedend werd hij niet. “Ik schrik niet meer zo snel, ik maak vaker rare dingen mee. Zoals mensen op straat die me willen genezen of NS-conducteurs die me niet mee willen nemen in hun trein.”

Vooroordelen

Wel maakte hij in zijn antwoord aan de redactie duidelijk dat hij vindt dat juist de naam van het programma vooroordelen voedt. “Toen het programma net op tv was, had ik een vriend die de aandacht voor het onderwerp best zag zitten en kandidaat had willen zijn. Toen hij het eenmaal zag, liep hij er niet warm meer voor. Juist door de aanpak bevestigt het programma de vooroordelen. Het lijkt me bij dit soort programma’s ook belangrijk dat ze met de doelgroep gemaakt worden. En niet alleen over de doelgroep.”

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.