Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
17 juni 2024

Campus
& Cultuur

Longafdeling VUmc in opspraak

Bij VUmc is een conflict op de longafdeling uit de hand gelopen. Twee klokkenluiders, longchirurg Rick Paul en longarts Piet Postmus, zijn op non-actief gesteld. Dat meldde het journalistieke onderzoeksprogramma Argos afgelopen zaterdag. 

De kans is groot dat in VUmc patiënten overlijden door de onderlinge problemen. Dat denkt Jan Klein, bijzonder hoogleraar Veiligheid in de Zorg van de Erasmus Universiteit Rotterdam op basis van interne rapporten. Argos kreeg een intern rapport in handen, zo kwam de zaak naar buiten.VUmc houdt stellig vol dat de patiëntveiligheid niet in het geding is en wil niet ingaan op het conflict. Hoogleraar Klein zei echter tegen de NOS: “De problemen moeten eerst worden opgelost voor er onder deze omstandigheden operaties worden uitgevoerd. Het is niet de vraag of, maar wanneer er sterfgevallen zijn als gevolg van de gebrekkige communicatie.”

Eind vorig jaar werd bekend dat op de intensive care van VUmc een onhoudbare situatie heerste. Verder kampte VUmc eerder dit jaar met de affaire rond tv-producent Eyeworks, die heimelijk filmde op de eerste hulp om het tv-programma 24 uur: Tussen leven en dood te maken. (RL, foto: StudioVU/RV)

Beluister de Argos-uitzending over de lopende conflicten

Meer lezen kan op nos.nl en op volkskrant.nl.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.