Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
24 juni 2024

Campus
& Cultuur

Lifehacks voor eerstejaars

De eerste lifehack van de dag is al binnen voordat de studenten maar een voet in de collegezaal hebben gezet. De ruimte is helemaal vol. Dus ‘wees op tijd’ zou een goede zijn geweest voor een stuk of tien studenten die er niet meer bij kunnen.

Havi Kurda en Alycia Alkatiri van studentenconsultancybureau Uniparters gaan in vlot tempo door alle lifehacks voor studenten. Lifehacks zijn trucjes om je leven eenvoudiger te maken. Het internet staat er vol mee. In de trant van: bloemen staan langer als je er wodka met suiker bij gooit. Even voorbijgaand aan het feit dat wodka duurder is dan een bosje bloemen. Afijn.

Saai verstandig advies

De dingen die Kurda en Alkartiri noemen vallen niet zozeer in de categorie lifehacks. Ze vertellen dat je tijdens het leren niet je tijd moet verspillen door te facebooken. Dat je op tijd moet beginnen met leren, is een heel verstandig en saai advies. Maar geen hack. Sterker nog: als je die goed uitvoert, ben je juist méér tijd aan je studie kwijt. En minder aan Facebook, dat dan wel weer.

Wees op tijd

Dat wil niet zeggen dat hun adviezen niet nuttig zijn. Integendeel: het is heel handig om te weten dat docenten bijna nooit tentamenvragen stellen over onderwerpen die ze niet in het college behandeld hebben. Dat je de samenvatting van het college niet alleen via brave studievrienden, maar ook via de studievereniging of websites of stuvia of studeersnel.nl kunt krijgen. Dat de app Notability maar 3 euro kost en haarscherp het stemgeluid van de docent weet op te pikken in een volle collegezaal. Of dat de 60 euro voor een tentamentraining bij Youtopia of Athena een goede investering is als je telkens zakt voor statistiek. En dat het beter is om je meteen in te schrijven voor een vak in plaats van tot het laatste moment te wachten. Zodat je niet in die ene werkgroep op vrijdagochtend negen uur zit. Het is goed advies. Daar niet van. Maar een hack? Neuh.

De wonderen van een blikje bier 

De echte hacks komen pas tevoorschijn bij het onderdeel over wonen. Je wifi-signaal kun je versterken door er een opengesneden blikje bier (eerst legen voor gebruik) erachter te zetten. Het lipje van datzelfde blikje kun je gebruiken om in een overvolle studentenkamer twee kledinghangers aan elkaar vast te maken en zo een kledingkast handiger in te delen. Dat soort werk.

Inmiddels begint het in de zaal al wat rumoeriger te worden. Veel studenten kijken op hun telefoon, anderen zijn zacht aan het praten. Het is ze niet kwalijk te nemen. De tips zijn oerdegelijk. Maar waarschijnlijk iets te nuttig voor dit publiek dat de afgelopen weken vast veel soortgelijke adviezen te horen kreeg.

Gratis uit eten!

De beste tip komt nog in het hoofdstukje Vrije Tijd langs. Studenten kunnen voor 3 euro naar Artis en korting krijgen bij Domino’s pizza met de gratis Knaakpas. Maar dat Advalvas een etentje van vijftig euro vergoedt als je er een recensie over schrijft. Nee, dat wist nog geen enkele eerstejaars.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.