Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
18 juli 2024

Campus
& Cultuur

‘Leven we nog wel het goede leven?’

Hoe gaat het nu met je, na bijna twee jaar pandemie en vier lockdowns? Voor studenten zou het zelfs een derde lente op hun kamer worden. In deze tiendelige serie vertellen zeven Nederlandse en drie internationale medewerkers en studenten hoe het ze vergaat. Deel 2: masterstudent Nathanael Korfker.

Masterstudent Nathanael Korfker: “Ik hoor om me heen dat sommigen het prettig vinden om hun college vanuit bed te volgen, maar studeren is meer dan het halen van goede cijfers en het afvinken van vakken. Het is niet uit te drukken in getallen wat studenten die in de coronaperiode zijn begonnen, missen. Als het gros van de studenten deze periode slechte cijfers had gehaald, had je tastbaar dat het slecht ging. Nu was het wachten op de statistieken over de groei in het aantal zelfmoorden onder studenten. Dan ben je al te laat.”

“Informatie kun je best online overbrengen, maar studeren draait ook om bildung, jezelf vormen. Op de middelbare school was ik een stereotiepe zolderkamerautist, maar inmiddels weet ik dat ik meer behoeften heb. Dat komt doordat ik op de universiteit andere rare mensen heb ontmoet, geïnteresseerd in dezelfde complexe dingen. Mijn leven in tijden van corona verschilt eigenlijk niet zoveel van mijn leven op de middelbare school, maar dat was gewoon een kuttijd. Nu gaat het wel oké.”

Floreren op een borrel

“Tijdens de eerste lockdown deed ik van die corona-activiteiten als de natuur verkennen, fietsen en wandelen. De opgenomen colleges behandelde ik dan als een soort podcast. En ik heb een groep intimi die ik geregeld opzoek, dat scheelt. Maar soms is zo’n bubbel niet bevredigend. Ik ben iemand die floreert op een borrel. Sommige mensen denken dat autisme betekent dat je niet kunt omgaan met het sociale aspect. Ik heb moeite met sociale conventies, niet met sociale gelegenheden. Ik vind een familiefeest verschrikkelijker dan een borrel na een conferentie. Daar kun je iemand aanspreken vanuit je functie. Die toevallige ontmoetingen; het politieke bestaan droogt op. Volgens sommige filosofen is politiek iets wat de mens tot mens maakt. Als je die activiteit eruithaalt, zou je dus geen mens meer zijn. We zijn bezig met doorleven en overleven, maar het goede leven, leven we dat nog wel?”

Nathanael Korfker volgt twee masters: filosofie van cultuur en bestuur + Theology & Religous Studies: Media.

Lees ook:
Pandemoe (1): Gastvrouw Corrie Koning: ‘Ik durf weer wat meer’ en Pandemoe (3) sportinstructeur Mickey Richards: ‘Ik was echt bang dat haar laatste uurtje geslagen had’ en Pandamn it: antropoloog Younes Saramifar.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.