Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
13 juli 2024

Campus
& Cultuur

Leer mij de mensen kennen – recensie

Wie denk dat het universitair onderwijs onder druk staat, doet het mbo tekort. Een ROC-docent, díe maakt wat mee.

In een scherpe en tegelijk liefdevolle voorstelling, nu in reprise, vertelt cabaretier Johan Goossens over zijn avonturen op het mbo. Die in de Griffioen is helaas alweer uitverkocht, maar je kunt hem de komende maand nog in het hele land zien. Student-reporter Anouk Steenaart zag ‘Leer mij de mensen kennen’ in Alkmaar, en kan de voorstelling van harte aanbevelen.

Leraar zonder ervaring

Leer mij de mensen kennen, dacht Johan Goossens en hij solliciteerde bij een ROC in Amsterdam. Zonder diploma en zonder ervaring werd hij aangenomen als leraar Nederlands en mocht de volgende dag beginnen. Dertien klassen, mbo-niveau 2 Dit leverde meer dan genoeg stof op voor zijn cabaretvoorstelling.

Bizarre situaties

Als beginnend docent komt Goossens voor vaak bizarre situaties te staan. Goossens, opgegroeid in een klein dorp, netjes het gymnasium doorlopen, heeft hier geen enkele ervaring mee. Tienerzwangerschappen, misbruik, geweld, op het ROC is het aan de orde van de dag. Aan Goossens de taak om de mbo-leerlingen ’t kofschip uit te leggen.

In zijn show wisselt Goossens het grappen maken af met liedjes, waarbij hij zichzelf begeleidt op piano of gitaar. Zo zingt hij het nummer ‘Een kutkind’, over kinderen wier ouders hij graag zou vertellen hoe hij echt over ze denkt. Of over zijn homo-zijn, en hoe hij dat ter sprake bracht bij zijn leerlingen. Aan het Nederlands geven zelf komt hij door allerlei praktische problemen (‘wie heeft er wél zijn boek bij zich?’) nauwelijks toe.

Frustrerend onderwijssysteem

Hij maakt rake en harde grappen over zijn leerlingen, maar niet ten koste van hen. Want ondanks alles kan hij niet verbloemen dat hij ontzettend veel om zijn leerlingen geeft. En dat hij vreselijk gefrustreerd is over de manier waar op het onderwijssysteem werkt en hoe weinig hij uiteindelijk vaak voor ze kan betekenen.

Voor docenten in het vmbo of mbo heel herkenbaar, maar zeker ook voor een breder publiek interessant. Want vijftig procent van de jongeren in Nederland gaat naar zo’n ROC, en dus is de voorstelling naast een leuke avond uit, ook een manier om een maatschappelijk probleem aan de orde te stellen.

 

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.