Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
12 april 2024

Campus
& Cultuur

Laura Henderson nieuwe OR-voorzitter

Als je campagne voert voor een gekozen rector, dan moet je eigen voorzitter natuurlijk ook democratisch gekozen zijn. Vandaag koos de ondernemingsraad van de VU daarom zijn eigen nieuwe voorzitter. Er waren drie kandidaten. Rechtenpromovendus Laura Henderson (ProVU) werd met overgrote meerderheid  van stemmen gekozen.

Juristentaal

Henderson is niet snel onder de indruk van de juristentaal van het bestuur, liet ze weten in haar pitch. “Jaap Winter is een jurist, maar ik ben dat ook. Bij dingen die hij uit de kast haalt, denk ik vaak: natuurlijk, zegt hij dat zo. Dat kan ik ook.”

Geen gunst

“Een stem op mij is geen stem op een partij, maar op een persoon”, zei Henderson ook. Ze wil onder meer beter gebruikmaken van de bevoegdheden die de ondernemingsgraad al heeft. En de OR moet uit de underdogpositie: “Waar de OR zich voor inzet is geen gunst, maar een recht.”

Meer dan de helft

De andere kandidaten waren psycholoog Peter Roelofsma, die zelf afwezig was, en Johan Rebel van de dienst IT. Rebel had zich, dat zei hij eerlijk, vooral kandidaat gesteld omdat hij bang was dat er te weinig te kiezen zou zijn. Henderson kreeg al in de eerste ronde meer dan de helft van de stemmen, waardoor er geen tweede stemming nodig was. Na de verkiezing voor een nieuwe voorzitter werd Boris Slijper (sociologie) gekozen als nieuw lid van het dagelijks bestuur van de OR.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.