Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
13 juli 2024

Campus
& Cultuur

Langststudeerder boos over uitzetting Uilenstede

Luc Kraak is boos. De student natuur- en sterrenkunde, en medeoprichter van de LSVb, vindt het onterecht dat studentenhuisvester Duwo hem na een rechtszaak in maart dwong om zijn kamer op Uilenstede te verlaten. Klein detail: Luc Kraak is 69 jaar.

Wat deed u op Uilenstede?
“Ik woonde er al sinds 1975, toen ik aan de VU ging studeren. Het was een gewone kamer, van drie bij vier met een berging. Ik wil graag tegen de uitspraak van de rechter in hoger beroep. Omdat ik mijn kamer terug wil. En compensatie wil voor de gemaakte kosten.”

Waarom wilt u graag terug?
“Het gaat mij niet om Uilenstede, een soortgelijke goedkope woning is ook goed. Ik heb lang een uitkering gehad, nu krijg ik aow. Dat is niet veel, ik moet er wel van rondkomen. Ik ben inmiddels bij zo’n tien advocaten langs geweest. Maar die denken niet dat ik een zaak heb. Terwijl ik nog ingeschreven sta bij natuur- en sterrenkunde en me nog met de universiteit bemoei.”

Reactie Duwo

“We hebben meneer Kraak niet uitgezet hebben omdat hij te oud zou zijn of niet meer zou studeren”, zegt Marja Weverling, woordvoerder van Duwo. “Er zijn ook nog steeds andere oude bewoners op Uilenstede. Ik kan niet zeggen: die man loopt op pantoffels, draagt een hoedje en gaat om tien uur naar bed terwijl de rest van de gang dan net uitgaat dus hij moet opzouten. Daar zou de rechter niet in mee gaan.

Je moet in Nederland flink wat overlast veroorzaken voordat de rechter je uit huis zet. Als verhuurder moeten wij zorgen voor het woongenot van alle bewoners. Er waren over deze man verschillende klachten over scheldpartijen en ernstige beledigingen. Zodanig dat mensen zich niet prettig in hun huis meer voelden. Vandaar dat wij naar de rechter zijn gegaan.”

U heeft sinds 1975 elk jaar collegegeld betaald? Had u dat collegegeld niet beter kunnen besparen?
“Ik ben al die veertig jaar ingeschreven geweest, omdat ik nog graag mijn bachelor wil realiseren. Ik had honderd studiepunten, die moet ik nog met een scriptie aanvullen. Momenteel ben ik met de onderwijscommissie in discussie. Toen ik mijn tentamen voor mijn kandidaats deed, stond in de studiegids dat die punten onbeperkt geldig waren. Na de invoering van de bachelor-masterstructuur bleken die opeens toch te kunnen verlopen. Ik moest overstappen naar het nieuwe systeem. Dat wil ik niet.”

Is het niet raar om als gepensioneerde tussen de jongeren te wonen?
“Nee, ik las onlangs juist dat ze zowel in Eindhoven als Arnhem nu ouderen met jongeren samen in een pand laten wonen. Dat gaat prima. Mijn keuken deelde ik met veertien studenten. Maar die zag ik nooit, omdat ik altijd in de mensa at. Alleen de laatste maand warmde ik er wel eens een magnetronmaaltijd op. Soms keek ik er televisie. Mijn contact met de anderen was trouwens beperkt. Ik kwam niet bij iedereen over de vloer.”

Waarom bent u zo boos op Duwo?
“De wijze waarop het gebeurde, is niet elegant. Zo hebben ze drieduizend euro gerekend omdat de kamer niet in originele staat was teruggebracht. Terwijl het zeil en het behang sinds mijn komst niet vervangen was. Dat is achterstallig onderhoud van de verhuurder.

Ze zeggen ook dat er te veel in mijn kamer stond. Maar daar hebben ze tot 2013 nooit iets over gezegd. Ik had inderdaad veel tijdschriften, kasten en boeken. Ik had ook veel kranten, maar die heb ik weggedaan. Er staat ook veel in gehuurde boxen, daar betaal ik 200 euro per maand voor. Omdat ik van de rechter moest verhuizen, heb ik me voor een andere huurwoning ingeschreven. Die is wel duurder, maar heeft ook drie kamers. Dat is prettig, dat ik makkelijker de spullen die ik bewaard heb kwijt kan.”

Update: De huurder laat weten het niet eens te zijn met de versie van Duwo: “In hun verweer stellen ze dat de klachten over mijn persoon voor hen  de enige reden was om naar de rechter te gaan. Deze klachten waren zwaar overdreven en van geen enkel bewijs of onpartijdige getuigenverklaring voorzien. De werkelijke gang van zaken is gewoon verzwegen.”

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.