Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
13 juni 2024

Campus
& Cultuur

Kwart VU-hoogleraren moet straks vrouw zijn

Vijfentwintig procent van de hoogleraren aan de VU is in 2020 vrouw. Althans, daar streeft de VU naar. Het huidige percentage schommelt rond de 20 procent.

Om die 25 procent te halen, zijn wel maatregelen nodig, aldus het college van bestuur. Daarvoor richt het zich tot de decanen: faculteiten wordt gevraagd om hoogleraren die met pensioen gaan, op te laten volgen door een vrouw.

Dat is niet vrijblijvend. Het college kondigt aan dat het zich nadrukkelijk zal bemoeien met de benoemingen van nieuwe hoogleraren.

Universitair hoofddocent

Een goede afspiegeling zou 26 procent vrouwen zijn, het percentage vrouwen dat universitair hoofddocent is aan de VU. Te weinig, want de helft van de docenten aan de VU is vrouw. Daarvan stromen er dus niet genoeg door naar een functie als universitair hoofddocent.

De VU heeft wel het hoogste percentage vrouwelijke hoogleraren in Nederland.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.