Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
21 juni 2024

Campus
& Cultuur

Kun je God weigeren bij je promotie?

‘Er gaan verhalen dat je aan de VU een proefschrift zonder God alleen mag verdedigen in een achterafzaaltje en dus niet in de aula’, schrijft columnist Linda Duits in Folia. Dat is een stevige roddel. Is die waar?

Een promotie op de VU wordt normaal gesproken geopend met het uitspreken van het votum: ‘Onze hulp is in de naam des Heren die hemel en aarde gemaakt heeft’. Bij het sluiten van de promotieplechtigheid wordt de lofverheffing uitgesproken: ‘De naam des Heren zij geprezen van nu aan tot in eeuwigheid’. Bovendien is er aan het begin van de besloten zitting van de promotiecommissie een gebed of wordt er een bijbeltekst opgelezen.

God weglaten

Over die religieuze teksten bij openbare gelegenheden is al langer discussie op de VU, maar vooralsnog is het votum niet afgeschaft en is er geen niet-religieus alternatief voorhanden. Volgens de woordvoerder van de VU worden verzoeken om God weg te laten bij een promotie niet toegekend.

“De teksten zijn een directe verwijzing naar de ontstaansgeschiedenis van de VU. Ze worden ook uitgesproken door de voorzitter, niet door de promovendus zelf. De tradities worden enorm gewaardeerd door studenten en medewerkers. Vooralsnog houden we ze zoals ze zijn”, aldus Wessel Agterhof. “En het is werkelijk pure onzin dat je anders in een achterafzaaltje moet promoveren.”

Niet zo stellig

Maar het promotiereglement lijkt minder stellig over het verplichte votum. ‘Het College van Decanen stelt het protocol van de openbare vergadering vast en tevens de formule vóór de verdediging, de formule ná de verdediging, en de promotieformule’, staat in artikel 27.4. Bureau pedel bevestigt via de woordvoerder dat daar ook het votum en de lofverheffing onder vallen.

Dus als de decanen het goed vinden, mag God achterwege blijven, lijkt het. Maar voor zover de pedel weet heeft nog nooit iemand de teksten geweigerd.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.