Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
15 april 2024

Campus
& Cultuur

Kroketten eten met een jetlag

Voor sommigen voelde het als zeven uur ‘s ochtends en de meeste studenten hadden nog geen tijd gehad om hun koffers uit te pakken. Ondanks de jetlag kwamen zaterdag 2 februari studenten van over de hele wereld naar Uilenstede om te genieten van een Dutch lunch.

In Il Caffé zou je bijna denken dat het Nederlands elftal een WK-wedstrijd speelt. Het plafond is volgehangen met oranje vlaggetjes, Ronnie Flex galmt door de luidsprekers en de onmiskenbare geur van frituur hangt in de lucht. De Dutch lunch bestaat onder meer uit broodjes kroket, ham, kaas, hagelslag, en Calvé pindakaas. Alles is uit de kast gehaald om de internationale studenten te verwelkomen. Zo’n driehonderd internationals maken vandaag kennis met hun nieuwe universiteit en medestudenten.

Kroketten

“De kroket is lekker, maar het is wel heel anders dan ik gewend ben van thuis. Daar eten we vooral veel rijst”, zegt Kyungeun. Ze studeert in Seoul, Zuid-Korea, en is naar de VU gekomen om een half jaar economie te studeren. Bij haar aan tafel zitten Youngwoo en Eunhyeong. Ook zij studeren aan de Universiteit van Yonsei in Seoul, maar de drie hebben elkaar pas een uur geleden leren kennen.

“Eerlijk gezegd weet ik niet zoveel van Amsterdam en de VU, I’m jumping into an adventure!” vertelt Maggie uit Atlanta. Gisteravond is ze voor het eerst in het centrum van Amsterdam geweest, met een vriend die ze kende van thuis. “Het was nog een heel gedoe om weer op de campus te komen, we waren een beetje verdwaald”, zegt ze lachend.

Soccer

Tegenover haar zit een jongen die ze die ochtend heeft leren kennen, maar met wie ze ondertussen al goed bevriend is geraakt. Dawes komt ook uit de Verenigde Staten, uit het noordelijke Minnesota. “Van Amsterdam weet ik niet zoveel, behalve van soccer maar dat noemen jullie hier football toch?” Wat ze van het Nederlandse eten vinden weten ze nog niet zo goed. “Dit heb ik wel geprobeerd”, zegt hij, terwijl hij met zijn vork in zijn half opgegeten kroket prikt, “maar ik vond het een beetje raar.”


Sfeerimpressie van de Dutch lunch. © Sanne Harmes en Tosia Hogema. Let op, zet je ondertiteling aan!

Ronnie Flex heeft inmiddels plaats gemaakt voor ‘Traag’ van Bizzey. Naast de bar staat een Aziatisch uitziende jongen die op zijn telefoon de Shazam-app opent. Hij steekt zijn telefoon in de lucht, in de hoop dat de app het nummer herkent boven het harde gelach en gepraat van zijn nieuwe medestudenten uit. Hij zal dit nummer het komende semester vast nog vaak genoeg horen.

Ook Youngwoo en Kyungeun proberen zich een beetje aan te passen aan de westerse cultuur. “Mijn Koreaanse naam is Kyungeun, maar je mag mij ook Cindy noemen hoor.” Youngwoo vult aan: “Mijn Engelse naam is Steve, dat is voor de meeste Europeanen makkelijker.”

Shit hole

I expected a shit hole”, zegt Eero uit Finland wanneer hij zijn verwachtingen over zijn kamer op Uilenstede uit. “Maar eigenlijk valt het best wel mee.” Het is de eerste keer dat Eero in Amsterdam is. Hij kijkt naar de restjes van de kroket op zijn bord. “Het was best lekker, maar ik heb geen idee wat erin zit. Misschien wil ik dat ook wel niet weten.”

De lange tafels in Il Caffé zijn allemaal bezet. Terwijl sommige studenten bulderend van het lachen op de tafel slaan, kijken anderen nog wat ongemakkelijk om zich heen. De woorden “where”, “what”, en “why” zijn veelal te horen aan de tafels, wat suggereert dat de meesten vooral nog bezig zijn met elkaar te leren kennen. De kleding van de studenten straalt uit dat ze hun best hebben gedaan om een goede eerste indruk achter te laten.

Eigen uitwisseling

Aan het einde van een lange tafel staan twee mentoren in wit-blauwe VU-shirtjes. Sanne en Lisa hebben allebei zelf een semester in het buitenland gestudeerd en weten dus precies wat de internationale studenten willen weten. “De meesten hebben vragen over heel praktische dingen. Daarvoor hebben we informatie vanuit de VU gekregen”, zegt Lisa. Samen begeleiden ze een groepje van zo’n twintig internationals, die uit alle windrichtingen komen en allerlei verschillende studieprogramma’s volgen. “Het is heel erg gezellig, zo kan ik nog iets langer in de sfeer van mijn eigen uitwisseling blijven!” voegt Sanne toe.

Van de rijkgevulde buffettafel is na vertrek van de studenten weinig over. Waar eerst driehonderd kroketten lagen, blijft één laatste open geprakt exemplaar achter. De studenten hebben vandaag in ieder geval goed kunnen proeven van de Nederlandse cultuur.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.