Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
19 mei 2024

Campus
& Cultuur

Kourtit spreekt zich uit: ‘Tweede anonieme klacht gaat wel degelijk weer over mijn proefschrift’

Karima Kourtit, de econome wier promotie werd uitgesteld vanwege twee anonieme klachten over haar wetenschappelijke publicaties, zegt dat de tweede anonieme klacht tegen haar wel degelijk betrekking heeft op haar proefschrift en niet op andere wetenschappelijke publicaties, zoals het college beweert.

Kourtits promotie werd vorig jaar afgeblazen vanwege een anonieme brief over haar proefschrift. Een onderzoekscommissie, de commissie Drenth, concludeerde daarop dat er sprake was van een aantal onvolkomenheden, en dat de promotie kan doorgaan zodra die zijn gecorrigeerd.

Boze mail

Dit weekend werd bekend dat er een tweede anonieme klacht is binnengekomen en dat Kourtits werk weer wordt onderzocht. De voorzitter van het Landelijk Orgaan Wetenschappelijke Integriteit (LOWI), Kees Schuyt, zei in NRC Handelsblad dat de tweede klacht opnieuw Kourtits proefschrift betreft, maar de VU reageerde dat dit onjuist is.

‘De laatst binnengekomen anonieme klacht had wel degelijk betrekking op mijn dissertatie, en wel op vier à vijf hoofdstukken’, schrijft Kourtit in een boze mail aan het college. ‘Ik kan moeilijk begrijpen waarom u manifest aantoonbare onjuistheden in een persbericht vermeldt.’

Herhaling van zetten

Kourtit zegt dat ze er al eerder op heeft gewezen dat de nieuwe klacht een ‘herhaling van zetten’ is. ‘Deze zijn in het (helaas geheime) rapport van Drenth-1 dus behandeld, en het gaat tegen alle rechtsregels in eenzelfde klacht nog eens te behandelen.’

‘Hier wreekt zich opnieuw het anonieme karakter van deze klacht, aangezien over deze evidente onwaarheden ook niet gecommuniceerd kan worden, aldus Kourtit. ‘Het wordt mij steeds duidelijker dat deze klacht nooit ontvankelijk verklaard had mogen worden, nog afgezien van vele andere fouten in deze klacht.’

Ernstige fout 

Kourtit doet het college het dringende verzoek ‘deze ernstige fout in het persbericht’ te herstellen.

Het college heeft nog niet op de mail gereageerd.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.