Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
6 december 2024

Campus
& Cultuur

‘Klimaatpodcast mag ook gaan over oplossingen’

Universitair docent Mathieu Blondeel maakt de podcastserie Climate Breakdown, waarin hij wetenschappers en experts aan het woord laat over klimaatverandering.

Had je altijd al iets met radio maken?
“Nee, eigenlijk niet. Communiceren over wetenschap is voor mij wel heel belangrijk. Wetenschappers doen onderzoek met publiek geld en daarom hebben we in mijn ogen de plicht om onze kennis te delen met het publiek.” 

Mathieu Blondeel  (32) 

2023 – nu 

Universitair docent aan het Instituut voor Milieuvraagstukken (met focus op internationale energie- en klimaatpolitiek) 

2020 – 2023  

Postdoc, Warwick Business School 

2016 – 2020  

Promovendus en postdoc, Universiteit Gent 

2010 – 2015 

Bachelor en master politieke wetenschappen, Universiteit Gent 

Hoe kwam je op het idee voor een podcastserie?
“Ik luister zelf graag podcasts als ik onderweg ben, of als ik sta te koken. Ik vind het een fijne manier om kennis te nemen van onder meer nieuws over mijn vakgebied. Columbia Energy Exchange is een van mijn favoriete podcasts over de energietransitie. En ik luister ook graag naar Empire, een serie over de geschiedenis van wereldrijken. 

Als postdoc aan Warwick Business School maakte ik de driedelige podcastserie Turmoil, over mijn eigen researchonderwerp: de relatie tussen geopolitiek de energietransitie.” 

En toen wilde je verder met podcasts?
De insteek van Climate Breakdown is breder. Het idee is om collega-wetenschappers, studenten en andere geïnteresseerden een beeld te geven van de kennis die er op de VU aanwezig is op het gebied van klimaatverandering.” 

Podcast Climate Breakdown 

Het tweede seizoen van de Engelstalige podcastserie Climate Breakdown verschijnt vanaf donderdag 7 november op Spotify en andere luisterplatforms. 

Blondeel doet de interviews samen met Paulina Raniecka, PhD bij het Instituut voor Milieuvraagstukken en communicatiecoördinator van het Amsterdam Sustainability Institute.

Climate Breakdown wordt opgenomen in de studio van VU Campusradio en komt tot stand met subsidie en medewerking van het Amsterdam Sustainability Institute. 

Moet de serie mensen aanzetten tot milieubewuster gedrag?
“Niet in eerste instantie. Ik denk wel dat kennis een belangrijke basis kan zijn voor gedragsverandering, maar ik ben geen moralist. Ik zie mijn rol vooral in het verspreiden van kennis.” 

Klimaatverandering is niet het meest vrolijke onderwerp. Willen mensen eigenlijk wel weten hoe de wereld ervoor staat op dat vlak?
“We hebben veel positieve reacties gekregen, maar we kregen ook de kritiek dat het eerste seizoen wel erg veel doom and gloom is. Het mag wel wat oplossingsgerichter.  

Vandaar dat we in het tweede seizoen naast wetenschappers ook experts aan het woord laten die aan oplossingen werken. Een deel van serie twee gaat bijvoorbeeld over het stimuleren van gedragsverandering en daarin interviewen we VU-wetenschapper Sanchayan Banerjee en een ambtenaar van het ministerie Infrastructuur en Waterstaat.” 

Is het moeilijk om een goede podcast te maken?
“Het was meer werk dan ik dacht. Toen ik vorig jaar het eerste seizoen maakte, deed ik heel veel zelf: ik contacteerde de gasten, deed de interviews en bemoeide me met het editen van de gesprekken. Het was heel leuk maar ook erg veel werk, vandaar dat ik het nu samen met Paulina Raniecka doe. Zij doet de helft van de interviews en ik de andere helft.”  

Het presenteren gaat je heel natuurlijk af. Vind je communiceren over wetenschap leuker dan onderzoek doen?
“Ik vind de combinatie leuk. Ik heb net een artikel afgerond over de rol van desinvesteringen in de transitiestrategie van olie- en gasbedrijven. Daar heb ik een paar maanden intensief aan gewerkt en nu ben ik blij dat ik de komende periode even iets anders kan doen: onderwijs geven en die podcast maken. Daarna kan ik dan weer voor een paar maanden in een onderzoek duiken. Onderzoek blijft voor mij trouwens wel de basis van waaruit die andere activiteiten ontstaan.” 

Ben je zelf milieubewust?
“Ik ben wel milieubewust, maar ik vlieg soms ook. De laatste keer was afgelopen mei, naar een congres in Helsinki.  Het bijwonen van internationale congressen is dé manier om als jonge wetenschapper een netwerk op te bouwen. Ik geloof dat individuele gedragsverandering iets kan bijdragen, maar ik denk ook dat er meer gecoördineerde actie nodig is om het milieuprobleem aan te pakken.”
 

Jullie zijn druk met voorbereidingen en opnames van seizoen twee van Climate Breakdown. Naar welk gesprek ben je zelf nieuwsgierig?
“We hebben een aflevering gepland over de circulariteit van zeldzame metalen en mineralen, zoals kobalt en lithium. Die stoffen zijn nodig in accu’s van elektrische auto’s en zonnecellen. Hoe je die kunt terugwinnen interesseert mij zeer.”

‘We kregen de kritiek dat het eerste seizoen wel erg veel doom and gloom is’

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.