Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
26 mei 2024

Campus
& Cultuur

Klachtenmeldpunt langstudeerboete

Studentenorganisaties zetten hun strijd tegen de langstudeerboete voort. Ze lanceren een website voor studenten die denken dat ze de boete ten onrechte krijgen.

Op de website leggen de LSVb, het ISO en de Landelijke Kamer van Verenigingen nog eens uit wat de boete ook alweer inhoudt. Dat blijkt nog hard nodig: “Sommige studenten komen er nu pas achter dat ze ineens veel meer collegegeld moeten betalen”, zegt LSVb-voorzitter Kai Heijneman.

Maar de organisaties geven niet alleen informatie. “We krijgen veel klachten binnen over hogescholen en universiteiten die de boete onterecht uitschrijven.” Studenten bijvoorbeeld die al een diploma hebben en daarna een tweede opleiding volgen, mogen geen langstudeerboete krijgen. Ze betalen namelijk het instellingscollegegeld en daar mag geen boete over worden geheven. Toch blijkt dat hier en daar te gebeuren.  

Studenten kunnen via de website gratis juridische hulp krijgen en er een voorbeeld van een bezwaarschrift downloaden. Roosterproblemen, onjuiste informatie, een bestuursjaar; het kunnen allemaal gronden zijn voor een bezwaar. “Maar het is geen garantie dat ze de boete niet hoeven te betalen”, waarschuwt Heijneman.

Op basis van de ingediende klachten willen de organisaties een zwartboek aanbieden aan staatssecretaris Zijlstra.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.