Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
18 mei 2024

Campus
& Cultuur

Jonge hoogopgeleiden iets minder vaak werkloos

De werkloosheid onder jonge hoogopgeleiden is dit voorjaar enigszins gedaald: van tien naar negen procent. Dat is nog altijd veel hoger dan voor de economische crisis.

Geen sterke daling

Van een sterke daling is nog geen sprake, blijkt uit de nieuwe cijfers van het CBS over het tweede kwartaal van dit jaar. In 2012 en 2013 was de werkloosheid onder jonge hoogopgeleiden (tot 25 jaar) een paar tienden hoger.

Voor de crisis uitbrak, vonden ze makkelijker een baan. Slechts vijf procent van deze groep zat toen zonder werk.

Iets ouder

Onder de hoogopgeleiden die iets ouder zijn (25 tot 35 jaar), daalde de werkloosheid dit voorjaar ook een beetje: van 5,5 naar 4,9 procent. Vlak voor de crisis bleef minder dan twee procent van deze groep werkloos thuis.

In deze actuele cijfers maakt het CBS geen onderscheid tussen hbo’ers en academici. Ook de verschillen tussen de studierichtingen komen niet aan bod.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.