Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
26 mei 2024

Campus
& Cultuur

‘Je moet niet met je lompe poten door de Bijbel heen banjeren’

Theologen die bemoeienis hebben gehad met de nieuwe bijbelvertaling, dienen op staande voet te worden ontslagen, vindt theoloog en publicist René Süss.

De Bijbel hanteert juist ongewone taal, namelijk die van de mythe en de poëzie, taal met dubbele bodems en diepere lagen, aldus Süss. Wie dus een ‘Bijbel in Gewone Taal’ maakt, ontbeert elk respect en gevoel voor die poëtische taal, en maakt onvermijdelijk de ene na de andere uitglijder.

G’d is geheim

‘Het gaat in de Bijbel als Heilige Schrift om de G’d, wiens Naam wij niet mogen uitspreken, om een ongrijpbaar geheim”, schrijft Süss. ‘Dat geheim moet intact blijven! Het wordt geschonden als er zonder veel begrip door de teksten heen wordt gebanjerd.’

Lees zijn opiniestuk hier.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.