Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
26 mei 2024

Campus
& Cultuur

Jaap Winter nieuwe voorzitter VU

Jaap Winter, specialist op het gebied van corporate governance, wordt de nieuwe voorzitter van het college van bestuur.  Hij blijft daarnaast college geven. Winter volgt per 1 december 2013 René Smit op, wiens tweede termijn dan afloopt.

Later vandaag hebben we op deze site een kort vraaggesprek met de nieuwe VU-voorzitter. Nu vast wat achtergrondinformatie.

Winter (1963) is hoogleraar Internationaal ondernemingsrecht bij de UvA, hoogleraar Corporate Governance aan de Duisenberg school of finance, en partner bij advocatenkantoor De Brauw Blackstone Westbroek.

Cees Veerman, voorzitter van de Raad van Toezicht VU-VUmc, noemt Winter een voortreffelijke aanwinst: ‘we zijn overtuigd van zijn vermogen tot verbinden en inspireren.’  Hij zal volgens Veerman de inhoudelijke koers die de VU heeft ingezet, voortzetten.

Bijzonder bij deze benoeming is dat de kandidatuur – in lijn met de plannen voor verdere samenwerking – dit keer al in een vroeg stadium ook met de raden van toezicht van UvA en AMC is afgestemd.

Voorzitter en hoogleraar tegelijk

Winter blijft hoogleraar. In het persbericht over zijn benoeming zegt hij daarover: ‘Ik krijg veel energie van het geven van college aan jonge, gemotiveerde mensen en wil dat graag blijven doen, binnen de beperkte tijd die ik daarvoor over zal hebben.’

Winter studeerde Nederlands recht aan de Rijksuniversiteit Groningen, waar hij ook promoveerde. Hij is specialist en vormgever op het gebied van corporate governance-systemen in Nederland en Europa en was medeoprichter van de Duisenberg school of finance, waar hij de eerste decaan was. Hij was onder andere lid van de Commissie Corporate Governance onder voorzitterschap van Morris Tabaksblat en voorzitter van de High Level Group of Company Law Experts die in 2001 door de Europese Commissie werd ingesteld om te adviseren over een modern juridisch kader voor ondernemingsrecht en corporate governance in Europa.

Salaris binnen de norm

De beloning van de nieuwe voorzitter, die in eerste instantie voor een periode van vier jaar is benoemd, is in overeenstemming met de Wet normering topinkomens.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.