Ook in gebouwen van de VU zijn de nu ‘verdachte’ Bubble Deck-vloeren toegepast, maar bij een inderhaast ingelaste inspectie van het Acta en O|2-gebouw zijn geen gebreken aan het licht gekomen. De gebouwen kunnen gewoon gebruikt blijven worden. Wel komt er deze week nog een extra ultrasoon onderzoek voor alle zekerheid.
“Ik sta hier met een gerust hart”, zei Franc van Nunen, hoofd campusontwikkeling van de VU, vanmiddag op een informatiebijeenkomst voor medewerkers van de betreffende gebouwen.
Voor de twee verdiepingen tellende parkeergarage onder Acta en O|2 zijn de Bubble Deck-vloeren gebruikt. In het O|2-gebouw ook voor de vloeren op de eerste, vijfde en tiende verdieping. Dat is een techniek waarbij de vloeren worden gemaakt van betonnen platen waarop een tweede laag beton met luchtbollen erin wordt gestort, zodat de totale constructie minder zwaar wordt.
Nadat dit voorjaar in Eindhoven een parkeergarage in aanbouw instortte, waarbij deze techniek werd toegepast, worden in Nederland gebouwen met Bubble Deck-vloeren op veiligheid onderzocht. Uit voorzorg zijn verschillende gebouwen al gesloten.
Mogelijk fouten bij bouw
Volgens Van Nunen moet je elk gebouw op hun eigen merites beoordelen. Bij veiligheid gaat het niet alleen om de kwaliteit van de vloeren, maar bijvoorbeeld ook om de toegepaste draagconstructies. Zo staan er in het inderhaast gesloten Erasmusgebouw op de hoekpunten geen steunpilaren onder de vloeren.
Hij zei dat bij de bouw van de parkeergarage in Eindhoven afwijkingen zijn geconstateerd. Zo stonden er plassen water op de ingestorte vloer, wat niet hoort, omdat ze bol moeten zijn om krachten beter op te vangen.
De techniek wordt al jaren toegepast. Er ligt al zo’n twee miljoen vierkante meter Bubble Deck in Nederland en België zonder noemenswaardige problemen totdat die parkeergarage in Eindhoven instortte.
De VU heeft voor de zekerheid onderzoek gedaan naar de betreffende vloeren, mede aan de hand van een inmiddels door het ministerie uitgegeven richtlijn. Daarbij is ook gekeken naar de bouwhistorie en de zogeheten scheurmeters die in het gebouw zijn verwerkt. En er heeft een uitgebreide visuele inspectie plaatsgevonden. Volgens Van Nunen zijn daarbij geen gebreken aan het licht gekomen.
VU parkeergarage al zeven jaar oud
De parkeergarage onder O|2 is zeven jaar geleden aangelegd, tegelijk met het Acta-gebouw. Het dak ervan, nu dus de vloer van de begane grond, is tijdelijk in gebruik geweest als parkeerplaats, waarbij de vloerbelasting veel groter was dan nu. Dat met die vloer geen problemen zijn geconstateerd, is volgens van Nunen een geruststellende gedachte. De vloeren zullen de komende tijd extra gemonitord worden, totdat er absolute zekerheid over de veiligheid van de constructie is.
In het nu in aanbouw zijnde NU.VU-gebouw zijn geen Bubble Deck vloeren toegepast.