Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
18 juni 2024

Campus
& Cultuur

Ingang NU-gebouw

Informatici vechten met succes tegen kantoortuinen

De strijd van de informatici tegen kantoortuinen in het Nieuwe Universiteitsgebouw lijkt te zijn gewonnen. “Alle muren die in ons compromisvoorstel stonden, staan op één na in het nieuwe floorplan”, zegt Anton Feenstra, docent en lid van de onderdeelcommissie van Bètawetenschappen. “Tot nu toe spreek ik veel tevreden mensen.”

Een half jaar geleden was er nog veel frustratie onder de informatici over de starre houding van de Facilitaire Campus Organisatie (FCO) over de inrichting van het NU-gebouw, dat momenteel gebouwd wordt op de campus. “Het is stuitend dat FCO na een jaar lang onderhandelen met ons letterlijk niks van overeenstemming heeft weten te vinden”, zei Feenstra toen nog.

Inmiddels is die overeenstemming er wel en ligt het nieuwe floorplan mét muren ter akkoord bij het college van bestuur. Feenstra: “In het oorspronkelijke ontwerp was maar veertig procent van de werkplekken geplaatst in een kamer met een deur. Nu is dat zestig procent en dat zijn kamers van maximaal drie personen. Dat is misschien minder dan we eigenlijk wilden, maar beter dan waar we rekening mee hadden gehouden.”

Meter voor meter

Vanzelf is dat niet gegaan, benadrukt hij. “De afdeling, het managementteam en het faculteitsbestuur hebben echt meter voor meter moeten bevechten op FCO.” Er zouden in het NU-gebouw grote open kantoorruimtes komen, net als in het O2-gebouw, maar dat wilden de informatici echt niet. Nu hebben de grootste ruimtes maximaal tien werkplekken, in de techlabs in de hoeken – waar geen muren bij kunnen.

De informatici krijgen dan misschien geen kantoortuinen, ze gaan wel flexwerken. “Binnen de afdeling kun je afspreken hoe je met de ruimte omgaat. Bij ons krijgen mensen met een werktijd van 0,5 fte of meer een vaste plek, die wel beschikbaar is voor anderen als zij er niet zijn. Daarmee experimenteren we nu al en het werkt goed voor ons. Maar het is niet het flexwerken dat FCO voor ogen stond.”

Kantoren en onderwijs

De informatici zullen in het NU-gebouw bijna twee van de zeven kantoorverdiepingen vullen. Op de andere etages komen onder andere theoretische chemie, wiskunde, science, business & innovation, het Athena Instituut en het onderwijsbureau van Bètawetenschappen. De onderste zes verdiepingen zijn bestemd voor onderwijs en aanverwante zaken, zoals ruimtes voor studieverenigingen.

Als alles gaat volgens planning verhuizen de informatici in de tweede helft van 2019 naar het NU-gebouw.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.