Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
26 mei 2024

Campus
& Cultuur

‘Ik wil studenten over grenzen heen leren kijken’

Vinod Subramaniam is per 1 september de nieuwe rector van de VU. Hij heeft een rijke internationale ervaring. Die wil hij gebruiken om studenten over hun grenzen heen te leren kijken, zegt hij in een interview in de nieuwe Advalvas.

Niet uit een boekje 

“Academische vorming leer je niet uit een boekje wijsbegeerte en ethiek. Het is belangrijk dat studenten over hun grenzen heen leren kijken. De universiteit moet dat mogelijk maken.’’

Geen selectie aan de poort

De rector is geen voorstander van selectie aan de poort. “Ik ga ervan uit dat álle studenten talenten hebben. Het is aan de universiteit die talenten optimaal te ontwikkelen en, waar nodig, daar wat extra’s voor te doen.”

Eerst luisteren

Hij wil ook de wetenschappelijke samenwerking in Amsterdam stimuleren. “Ik kijk vanuit internationaal perspectief naar de samenwerking tussen de VU en de UvA. Amsterdam heeft op wetenschappelijk gebied een grote potentie, maar dan moet je binnen de regio wél samenwerken. Zo doen andere universiteitssteden, zoals Boston en Sjanghai, het ook. In India weten studenten echt niet wat het verschil tussen de VU en de UvA is.”

Concrete plannen om de bestaande onrust aan de universiteit op te lossen heeft hij nog niet. “Ik ga eerst luisteren, want ik heb geen toverstafje.’’

De nieuwe rector heeft ook een aantal vragen van lezers beantwoord

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.