Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
23 mei 2024

Campus
& Cultuur

‘Ik wil niet dat mijn leven alleen maar om mijn dochter draait’

Hoe gaat het nu met je, na bijna twee jaar pandemie en vier lockdowns? Voor studenten zou het zelfs een derde lente op hun kamer worden. In deze tiendelige serie vertellen zeven Nederlandse en drie internationale medewerkers en studenten hoe het ze vergaat. Deel 8: Kirsten Lenferink, programmeur bij cultuurcentrum Griffioen.

“Het gaat goed met me, maar het is wel een andere staat van goed dan vóór corona. Mijn leven is in elk geval niet saai geweest. Ik ben bewust het alleenstaand moederschap ingegaan en na het zwangerschapsverlof ben ik weer aan het werk gegaan.

Op mijn 33ste had ik geen partner, maar wel een tikkende biologische klok. Toen dacht ik: dan moet ik het maar alleen doen. Ik wilde geen partner zoeken om een kind mee te krijgen, dat is geen eerlijke start. Een goeie vriend hielp me met mijn kinderwens, mijn dochter is één dag per week bij hem en zijn ouders zijn ook gewoon opa en oma.

Gedwongen rust

Het was soms wel een eenzaam proces. De babyshower kon maar met mijn twee beste vriendinnen, en na de bevalling mocht er steeds maar één iemand bij zijn naast de kraamhulp. Maar het was ook wel fijn dat ik niet van bezoek naar bezoek hoefde te leven. De coronatijd bracht gedwongen rust, waardoor ik alles rond mijn dochter heel bewust mee heb kunnen maken.

Ik kan nu de helft van de tijd thuiswerken. Hoewel ik dat een groot voordeel vind, ben ik heel blij dat alles weer opengaat. Ik wil echt vermijden dat mijn leven alleen maar om m’n dochter draait. Mijn sociale leven staat nooit stil. Ik heb een heel leuk team bij de Griffioen, waar ik ook tijdens mijn verlof contact mee heb gehouden. En mijn band met vriendinnen is alleen maar geïntensiveerd. Echt gaan stappen zit er niet meer in, maar we eten samen, doen spelletjes en dan gaan de wijnflessen wel open. En ik ben blijven daten, ook tijdens mijn zwangerschap. De succesratio op datingapps daalt wel met 90 procent als ze weten dat je een kind hebt, maar dat is dan maar zo. Hasse is onderdeel van m’n leven. Zo scheid je ook meteen het kaf van het koren.”

Lees ook:
Pandemoe (1): Gastvrouw Corrie Koning, en Pandemoe (2): Student Nathanael Korfker, Pandemoe (3), sportinstructeur Mickey Richards en Pandemoe (4): Bert Jan Lietaert Peerbolte, hoogleraar Nieuwe Testament, in het Engels, Pandamn it (5): Assistant Professor Younes Saramifar en Pandamn it (6). Salma Bel Lahdab, third-year student from Spain, en Pandemoe (7): universitair docent Oudgrieks Emilie van Opstall

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.