Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
10 december 2024

Campus
& Cultuur

‘Ik wil jongeren meer bij de politiek betrekken’

Student Shareena Obispo is de komende twee jaar jongerenvertegenwoordiger Europese Zaken bij de Nationale Jeugdraad. Zij wil beleidstaal begrijpelijker maken.

In je filmpje op de site van de Nationale Jeugdraad zeg je dat Europa vaak een bureaucratische warboel is, is dat waar het dan misgaat bij jongeren? “Ik denk wel dat ik kan helpen in het vertalen van beleidstaal naar jongerentaal, en andersom. Door de afstandelijkheid die jongeren voelen, zou euroscepticisme kunnen ontstaan. Veel beleid wordt op Europees niveau gemaakt, daar wordt dan nationaal over gedebatteerd. Het besef dat Europa zo dichtbij is, hebben velen niet.”

Shareena Obispo (19)
November 2022
Jongerenvertegenwoordiger Europese Zaken Nationale Jeugdraad
2022
Student-mentor politicologie
Studentambassadeur politicologie
2021 – heden
Bachelor politicologie

Is dat waarom je als jongerenvertegenwoordiger koos voor Europese Zaken? “Het is belangrijk om er bij stil te staan dat Europa op meer plekken is. In Duitsland en Frankrijk was er een akkefietje, die landen hadden een bepaalde kleur koplampen verplicht gesteld. De Europese Unie heeft dat toen gelijkgetrokken om te voorkomen dat de verkoop van bepaalde koplampen zou stagneren. Dat soort dingen vind ik wel een eye-opener. Europese Zaken is ook allesomvattend, alle andere thema’s [van de Nationale Jeugdraad, red.] komen erin terug: duurzaamheid, mensenrechten en biodiversiteit.”

Waarom denk jij geschikt te zijn voor de rol van jongerenvertegenwoordiger? “Toen ik tien was, heb ik me hard verzet tegen de bomenkap bij mij in de buurt via een protestmars en het ophalen van handtekeningen. Ik was echt hysterisch, het haalde de lokale krant. De bomen zijn uiteindelijk wel gekapt, maar wel met wat vertraging. En op de middelbare school zat ik in de debatclub en deed ik mee aan de Model United Nations [een conferentie waarin de Verenigde Naties worden nagebootst door en voor scholieren en studenten, red.]. Maar ik ben verder niet echt politiek actief geweest. Ik ben best wel een koppig persoon, ik neem nooit zomaar genoegen met een makkelijk antwoord en ga graag door tot ik iets heb bereikt.”

Zit dat je ooit in de weg? “Af en toe wel, soms wil ik te veel dingen zelf doen. Misschien is standvastigheid een beter woord, want ik kan wel goed samenwerken en toegeven als ik verkeerd zit.”

Zijn er bepaalde onderwerpen waarvoor je je wilt gaan inzetten? “Het is de bedoeling dat ik echt lossta van een politieke kleur – ik handel alleen in het belang van de jongeren. Mijn doel is om die zo goed mogelijk te verwoorden – als een doorgeefluik van jongeren naar beleidsmedewerkers. Maar ik vind inclusie een belangrijk thema. Daar komt veel bij kijken, je hebt ook de tolerantieparadox: je wilt zoveel mogelijk meningen hebben, maar je wilt ook voorkomen dat die meningen ervoor zorgen dat er minder meningen kunnen komen. Dat vind ik een interessant vraagstuk.”

En wat speelt er volgens jou onder jongeren, hoe ga je die verhalen verzamelen? “Het klimaat is een groot thema, dat heeft wel echt de grootste prioriteit – en het toekomstperspectief daarvan. Als jongerenvertegenwoordiger ga je gastlessen geven op scholen, bij buurtcentra – overal waar jongeren zich kunnen bevinden. Daar kijk ik wel het meest naar uit: om met veel jongeren in gesprek te gaan, dat ze zich gehoord voelen en dat ze meer betrokken bij beleid kunnen worden. Jongeren denken vaak dat ze geen invloed hebben op de politiek.”

Nationale Jeugdraad
De Nationale Jeugdraad (NJR) is een koepelorganisatie van landelijke jongerenorganisaties, waaronder ook de jongerenvertegenwoordigers vallen met portefeuilles als mensenrechten en veiligheid, duurzame ontwikkeling, biodiversiteit en voedsel en Europese Zaken.
Meer info op www.njr.nl

Iets waar je tegenop ziet? “Ik heb hier nog niet mee te maken gehad, maar misschien nare reacties. Europa is een gevoelig onderwerp. Omdat ik er nog niet in aanraking mee ben geweest, weet ik niet hoe ik daarop zou reageren.”

Kijk je al voorbij de komende twee jaar? Wat ben je van plan? “Ik vind dat een heel lastige vraag. Er wordt ons steeds verteld: neem de tijd om je plek te vinden – het zal waarschijnlijk een paar maanden duren voordat je weet wat je wilt gaan doen. In dat stadium zit ik nu ook. Ik zou wel wat met onderwijs willen doen, dat vind ik heel belangrijk.”

‘Ik ben een doorgeefluik van jongeren naar beleidsmakers’

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.