Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
17 juli 2024

Campus
& Cultuur

Elise Deen werkt nu vanuit huis voor de werkgroep vaardighedenonderwijs

‘Ik ben blij dat ik me zo nog een beetje nuttig kan maken’

Het werk van Elise Deen bij de Griffioen was stilgevallen door de coronacrisis. Nu werkt ze mee bij het uitdenken van het practicumonderwijs aan de VU.

Elise Deen zit gewoonlijk achter de balie bij cultuurcentrum Griffioen: ze ontvangt het publiek, verkoopt kaartjes, zorgt dat de avond goed verloopt en doet aan het eind de deur op slot. Maar in coronatijd is er weinig te doen bij de Griffioen. Daarom gaf Deen zich op voor ander werk bij de VU via VU-support.

Het idee is simpel: sommige VU-medewerkers zitten tot over hun oren in het werk, anderen hebben werk dat is weggevallen, zoals bij Deen het geval is. Als je op de ene plek medewerkers over hebt en op een andere plek kom je mensen tekort, is het misschien een idee om die mensen daar aan het werk te zetten, bedacht Hans Schoorl, projectmanager bij de VU-managementpool.

‘Het is heel moeilijk om vast te stellen welke practica nu echt onmisbaar zijn’

Deen werkt nu bij de werkgroep vaardighedenonderwijs van Student- en Onderwijszaken. Ze notuleert vergaderingen en plant meetings in met allemaal drukbezette medewerkers. Zij vergaderen over hoe je de VU-practica coronaproof inricht. “Heel interessant”, vindt Deen, “we willen graag een richtlijn voor de hele VU opstellen over de noodzakelijk practica, maar dat is absoluut niet gemakkelijk. Het is bijvoorbeeld al heel moeilijk om vast te stellen welke practica nu echt onmisbaar zijn. Daarover verschillen de meningen tussen verschillende afdelingen en faculteiten, mensen vinden hun eigen vak belangrijk, dat is heel begrijpelijk. Bovendien is de tijdsdruk enorm hoog: over een maand moet er iets liggen. Het is allemaal nieuw wat we moeten uitvinden en er zijn veel verschillende mensen bij het practicumonderwijs betrokken.”

Helpen bij broncollecties

Deen combineert het werk met een master arbeids- en organisatiepsychologie. “Volgende week heb ik een tentamen.” Eigenlijk had ze op reis willen zijn, ze was zelfs al op reis, maar vanwege corona is ze teruggekomen met de laatste KLM-vlucht uit Colombia. “Ik ben blij dat ik hier zit in deze tijd, zo kan ik me nog een beetje nuttig maken”, zegt ze.

VU-support heeft nu voor zo’n vijf medewerkers een andere werkplek gevonden, sommigen werkten bij de Griffioen of het Sportcentrum. Schoorl heeft geprobeerd om deze mensen -na training- in te zetten bij het surveilleren van online tentamens, maar dat blijkt toch moeilijker te regelen dan vooraf gedacht. Het is wel gelukt om ze op andere plekken in te zetten.  De UBVU is nog op zoek naar een iemand die een overzicht kan maken van de broncollecties.

Ben je VU-medewerker en verveel je je thuis omdat een deel van je werk is weggevallen, dan kun je je hier vrijwillig opgeven.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.