Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
18 april 2024

Campus
& Cultuur

Hortus gaat verder als botanische tuin

Af en toe moet hij zich nog in zijn arm knijpen. Hortulanus Geralt Joren is ontzettend blij met het besluit dat de hortus de komende jaren als botanische tuin door kan gaan. Niet alleen houdt iedereen zijn baan, ook blijven de planten voorlopig op hun plek.

“Rond kerst hadden we het hele draaiboek voor de uitplaatsing van de planten klaarliggen. En nu blijven we voorlopig alsnog. We zijn hartstikke blij dat het toch niet allemaal zal verdwijnen.”

Niet alleen heeft het college van bestuur besloten dat de Hortus nog acht jaar open blijft, ook werd er er vorige week een convenant met de VU, het stadsdeel en VUmc gesloten. Dat houdt in dat de hortus als botanische tuin doorgaat, ruimere openingstijden krijgt en dat er een horecavoorziening mag komen.

Joren vermoedt dat de onverwachte wending aan de wisseling binnen het collegebestuur te danken is. “Dit bestuur staat meer met twee benen op de grond. Ze hebben zich niet alleen het lot van de hortus aangetrokken, maar ook ingezien dat het een mooi gebied is dat we zo lang mogelijk in stand moeten houden.”

Dat de Hortus voortaan als botanische tuin door het leven gaat, vindt hij een formaliteit. Een hortus heeft officieel wetenschappelijke functie. “Maar die hadden we eigenlijk sinds 1988 al niet meer.” Het belangrijkste vindt hij dat er na zeven jaar onzekerheid eindelijk een redelijk positief besluit is.

De bouwplannen van VUmc gaan gewoon door. De hortus zal de komende tijd een hoek kwijtraken aan bouwwerkzaamheden.  Op een andere plek krijgt de tuin weer een aantal meters erbij. Na het verdwijnen van de kassen van de afdeling biologie zal dat gebied met behulp van een bijdrage van groeifonds Groen Zuidas opnieuw ingericht worden. En uiteindelijk, als alle bouwplannen van VUmc rond zijn, zal de botanische tuin alsnog moeten vertrekken.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.