Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
24 mei 2024

Campus
& Cultuur

Hoogleraren maken vuist voor meer tolerantie

Daags na het Tweede Kamer-debat waarin Wilders nog eens benadrukte Nederland islam-vrij te willen maken, nemen ruim honderd hoogleraren, waaronder flink wat VU-mensen als Halleh Ghorashi en Wouter Veraart, stelling met een pleidooi voor meer tolerantie, moed en nieuwsgierigheid. Ze uiten tevens kritiek op publicist Paul Scheffer, die in zijn essay in het kader van de Maand van de Filosofie stelt dat Europa niet zonder buitengrenzen kan.

In een verklaring in dagblad Trouw pleiten de filosofen, aangevuld met tientallen bekende schrijvers, publieksfilosofen en musici, voor een hechter samenwerkingsverband van landen of steden om een eind te maken aan het langdurig verblijf van vluchtelingen in kampen die ver van de bewoonde wereld liggen. ‘Vermijd de valse tegenstelling tussen gastvrijheid en veiligheid,’ schrijven zij. ‘Stel jezelf niet de vraag hoe houden we vluchtelingen buiten de deur? Maar: hoe kunnen we met vluchtelingen omgaan?’

Idealen opzij zetten

‘Het succes van Wilders, Le Pen of Petry laat zien dat het draagvlak voor een politiek van openheid afneemt. Er is (…) angst. Maar dat betekent niet dat we daarom onze idealen opzij moeten zetten. Angst is een slechte raadgever en de angst voor angst nog een veel slechtere’, aldus de verklaring.

Het stuk komt aan de vooravond van de Maand van de Filosofie, die dit jaar in het teken van grenzen staat.

Niet alleen politici en bestuurders zouden zich volgens de filosofen toleranter en moediger moeten opstellen, maar ook ‘opinieleiders, journalisten en schrijvers van maand-van-de-filosofie essays’.

Initiatiefnemers

Tot de ondertekenaars behoren Trudy Dehue, Adriaan van Dis, Beatrice de Graaf, Ernst Hirsch Ballin, Jos de Mul, Connie Palmen, Simone van Saarloos en Paul van Tongeren.

Initiatiefnemers zijn de Denker des Vaderlands Marli Huijer en de Amsterdamse hoogleraar ethiek Martin van Hees. 

 

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.