Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
18 april 2024

Campus
& Cultuur

Hoogleraar Van Straalen staart naar een maagd

Voor Advalvas is Nico van Straalen, hoogleraar dierecologie, al jarenlang columnist. Drie keer per jaar schrijft hij over zijn leven, zijn vak (onderwijs en onderzoek). 

De lezers van de regionale dagbladen van HDC media (Noordhollands Dagblad, Gooi en Eemlander, Leidsch Dagblad) trakteert hij echter wekelijks op zijn biologisch commentaar. Of het nu gaat om kasuarissen, dinosaurus-eieren, beheerst poepen of de naaktheid van de mens.

Nieuwste bundel columns

Staren naar een maagd heet zijn nieuwste bundel dagbladcolumns. Een fragment uit de titelcolumn:

Laat ik nu altijd gedacht hebben dat die Zwitserse berg de Junkfrau heette. Maar toen ik vorige week voor een congres een paar dagen in Interlaken was, bleek dat ik het mis had: het is de Jungfrau. Geen jonkvrouw, geen adellijke dame in een kasteel, maar een jonge vrouw, een maagd.

Interlaken is een dorp van niks, kleiner dan Kudelstaart, om maar wat te noemen, maar het heeft iets wat geen enkel dorp in Nederland heeft: uitzicht op een berg. En wat voor een! Als je de Jungfrau ziet begrijp je direct waarom ze zo heet: ze is oogverblindend wit, zo wit en onbevlekt als een maagd hoort te zijn. De Zwitsers hebben duidelijk wat meer fantasie dan de Fransen, die hun berg gewoon de witte berg genoemd hebben.

Nieuwsgierig geworden? U kunt de bundel bestellen bij de auteur: n.m.van.straalen@vu.nl. Prijs: € 9,50. 

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.